6. december, 2023

Kvinder spiller kortere kampe end mænd, men KVINFO-direktør fastholder: Der er ligeløn i tennis

Kvindelige tennisspillere får det samme i præmiepenge i store turneringer, selv om mændene spiller bedst af fem sæt, mens kvinderne nøjes med bedst af tre. Billede: Caroline Wozniacki og Karolína Plíšková efter kvindernes finale i årets Aegon International, hvor Karolína Plíšková løb med sejren og det store trofæ. Wikimedia Commons, fotograf: James Boyes.

I tennis er præmiepengene ens på tværs af køn, selv om indsatsen ikke er det. Det er udtryk for ligeløn, mener direktør for KVINFO, Henriette Laursen.

Opdateret 3. november 2017, 11:34.

I store tennisturneringer som Wimbledon og French Open, modtager de mandlige og kvindelige spillere de samme præmiepenge, selv om de ikke yder den samme indsats for dem.

Når eksempelvis Rafael Nadal løfter trofæet i Paris, har han syv kampe bag sig, som alle er spillet bedst af fem sæt. Det betyder, at Nadal i hver kamp har skullet vinde tre sæt mod sin modstander for at gå videre.

Det samme er ikke tilfældet, når eksempelvis Serena Williams løfte samme trofæ. Hun har ligeledes syv kampe bag sig, men de er alle spillet bedst af tre sæt. Serena har således i hver kamp blot skullet vinde to sæt for at gå videre, ikke tre.

Samlet set betyder det, at den mandlige vinder typisk skal tilbringe langt flere timer på banen end den kvindelige i løbet af de 14 dage, de store turneringer varer. Den absolut kortest mulige vej til samlet sejr for en mandlig spiller er 21 sæt, hvilket svarer til den absolut længste for en kvindelig.

Henriette Laursen: Der er ligeløn i tennis

Sammenholder man forskellen i indsats med ligheden i præmiepengene, kan man derfor sætte spørgsmålstegn ved, om der er ligeløn i tennis. Der er ikke tale om lige løn for lige arbejde, men lige løn for ulige arbejde, vil en kritiker kunne sige.

Men sådan ser man ikke på det hos Danmarks center for køn, ligestilling og mangfoldighed, KVINFO, hvis direktør, Henriette Laursen, for et par dage siden fejrede Caroline Wozniackis seneste sejr ved på Twitter at sætte lighedstegn mellem lige præmiepenge og ligeløn.

– Hvad ligeløn kan føre til. Tillykke Caroline Wozniacki med sejren i WTA-finalen, skrev KVINFO-direktøren.

Jeg undrede mig over kommentaren og spurgte Henriette Laursen, hvad hun mente.

– Ja tillykke til Caroline Wozniacki, men hvad har hendes flotte sejr med ligeløn at gøre?, skrev jeg.

– Der er ligeløn i tennis, lød det korte svar fra Henriette Laursen.

Utilfreds med den manglende forklaring sendte jeg efterfølgende KVINFO en mail for at få uddybet KVINFO-direktørens syn på sagen.

Er det efter KVINFO’s opfattelse et udtryk for ligeløn, at mænd og kvinder får det samme i præmiepenge, selv om de ikke yder den samme indsats på banerne?

– Du peger her på en af de punkter, hvor der fortsat ikke er ligestilling i tennis. Det handler ikke om lønnen, men om måden kampene spilles på. Mange kvindelige toptennisspillere har gennem tiden presset på for, at kvinderne skal spille bedst af fem sæt på linje med mændene, men har ikke kunnet komme igennem med det. Forskellen signalerer, mener de kvindelige spillere, lavere status og bliver brugt som argument mod ens præmiesummer, skriver Henriette Laursen.

Er det en model, KVINFO mener kan anvendes andre steder?

– Der er med stor succes indført ligeløn i tennis. Andre sportsgrene kunne skele med fordel hertil, svarer KVINFO-direktøren.

Ifølge Henriette Laursen er der altså ligeløn i tennis, selv om kønnene ikke »arbejder« lige lang tid på banerne. Det skyldes nemlig alene, at kvinderne ikke kan få lov til også at spille bedst af fem sæt.

Læs også

Ny bog udkommet: Aldrig din skyld, altid din skyld - De to fortællinger om køn

Interview