11. december, 2023

Kvinder tjener mere end mænd i nyt matadorspil, feminister vil knuselske

Legetøjsgiganten Hasbro går til kamp mod »løngabet« i sin seneste udgave af brætspillet Matador, ‘Ms. Monopoly’.

Er du træt af det gamle Matador, hvor mænd og kvinder har lige mange penge at spille med? Så er Hasbros nye udgave af spillet noget for dig. Billede: Hasbro.

Legetøjsfabrikanten Hasbro lancerede tirsdag en ny udgave af det klassiske brætspil Matador – som på engelsk hedder Monopoly – hvor kvinder tjener mere end mænd.

Det nye spil hedder ‘Ms. Monopoly’, og her bliver du som kvinde belønnet for dit køn ved at modtage $240, hver gang du passerer start, mens mænd må nøjes med $200 for den samme præstation.

Kvinder starter du også med flere penge, når spillet går i gang. Kvindelige deltagere lægger ud med $1.900, mens mandlige må nøjes med $1.500.

Mænd belønnes for at hylde kvinder

Det er dog ikke helt umuligt for mandlige spillere at vinde det nye spil. Der er nemlig noget, de mandlige spillere betales bedre for end de kvindelige.

Spillet har i alt 16 »community chest cards«, spillerne kan trække, og nogle af kortene er mere værdifulde for mænd end for kvinder.

Trækker en mand eksempelvis et kort, der fortæller, at han skal skrive en artikel om succesfulde, kvindelige iværksættere, får han $250, mens en kvinde, der får samme kort, kun får $200.

Tilsvarende belønnes mænd for at se superheltfilm med kvinder i hovedrollen. Trækker en mand det kort, får han $100, mens en kvindelig deltager må nøjes med $50.

Kvindelig innovation erstatter ejendomsspekulation

‘Ms. Monopoly’ adskiller sig fra det klassiske matadorspil ved ikke at handle om køb og salg af ejendomme.

I stedet skal spillerne investere i innovative opfindelser, kvinder står bag, såsom WiFi, chokoladesmåkager, skudsikre veste og solenergi.

Kvinder og mænd, der tænker på miljøet, vil desuden blive glade for at opdage, at det er muligt for spillets deltagere at vælge delebiler, når de skal rundt på brættet.

Til kamp mod »løngabet«

I en pressemeddelelse skriver Hasbro, at ‘Ms. Monopoly’ giver kvinder den fordel, mænd har i den virkelige verden.

— ‘Ms. Monopoly’ er [også] det første spil nogensinde, hvor kvinder tjener mere end mænd – en sjov drejning i spillet, som skaber en verden, hvor kvinder har en fordel, mænd ofte nyder, lyder det.

Det nye spils maskot, Ms. Monopoly, er en ung, kvindelig advokat, hvis mission er at investere i kvindelige startups. Hun er samtidig den oprindelige maskots niece.

Screenshot, Hasbro på Instagram.

På forsiden af pakken, spillet leveres i, står den gamle ejendomsspekulant, Mr. Monopoly, med sit grå overskæg og sin høje hat i baggrunden, mens spillets nye stjerne, Ms. Monopoly, selvtillidsfuldt og med hænderne i siden indtager scenen.

Mr. Monopoly må vige for sin niece, Ms. Monopoly. Billede: Hasbro

Budskabet er ikke til at tage fejl af. Det er Matador til en tidsalder, hvor kvinder styrer verden.

I hvert fald i Matador.

Læs også

Ny bog udkommet: Aldrig din skyld, altid din skyld - De to fortællinger om køn

Interview