11. december, 2023

Kvinfodirektør opfordrer mænd til ikke at »virke udfordrende«

Nina Groes, direktør i KVINFO, skriver udførlig guide til mænd om tøj på arbejdspladser. »Du må ikke virke udfordrende som mand«, lyder et af rådene.

Nina Groes, direktør i KVINFO, skriver udførlig guide til mænd om tøj på arbejdspladser. »Du må ikke virke udfordrende som mand«, lyder et af rådene.

I en blanding af morskab og alvor har KVINFO’s direktør Nina Groes skrevet det, hun ironisk kalder et uddrag fra Håndbog for Karrieremænd. En fiktiv bog, som ikke eksisterer, men som Groes henviser til, at hendes guide til mænds påklædning på arbejdspladser stammer fra.

Groes har lavet guiden som en reaktion på en tilsvarende guide til kvinder, som indtil for nylig kunne findes på Jobindex.dk. En guide, som blandt andet opfordrede kvinder til at »vælge tøj, der hverken er for nedringet, lårkort eller gennemsigtigt«. Guiden på Jobindex blev for et par dage siden fjernet efter kritik fra især kvinder, der mente, at den var sexistisk.

Med sin guide til mænd forsøger Groes at udstille det, hun finder tåbeligt ved Jobindex’ guide til kvinder. Er det barnligt og under lavmålet fra direktøren i KVINFO, Danmarks videns- og udviklingscenter for køn, ligestilling og mangfoldighed, eller intelligent og relevant kritik? Læs Groes’ guide, og bedøm selv.

MÆND OG DERES PÅKLÆDNING PÅ JOBBET

Dress code
Hvis der er en ting du som karrieremand skal være opmærksom på, så er det din påklædning. Påklædningen er generelt vanskeligere for mænd end for kvinder, fordi det, der gør dig attraktiv som mand, ikke nødvendigvis hjælper dig videre i din karriere – tværtimod.

Uanset hvor en kvinde søger job, er det aldrig forkert at have spadseredragt på. Anderledes er det for dig som mand. Du har langt flere muligheder, derfor er chancen for at begå en brøler også langt større. Du skiller dig allerede ud, på grund af at du er mand. Derfor gælder det om at være forsigtig med at skille sig yderligere ud på grund af din påklædning.

Det første indtryk tæller
Når du skal til jobsamtale spiller din påklædning en afgørende rolle for om du kommer i betragtning til stillingen eller ej. Hvilken påklædning skal du så vælge? Det kommer først og fremmest an på hvad du vil udstråle. For at blive taget seriøst behøver du ikke at ligne en kvinde, men…

Regel nr. 1
Du må ikke virke udfordrende som mand. Som regel skal du til samtale hos en kvinde, og kvinden vil jo ikke beskyldes for kun at ville ansætte dig på grund af at du ser godt ud. Husk derfor at vælge noget tøj, der hverken er for nedknappet og for slimfit eller bukser, der er for tætsiddende over din bagdel. Det samme gælder hvis du er langhåret eller har skægstubbe som er godt til fest, men uegnet til arbejdet. Du ønsker vel ikke at distrahere nogen, vel?

Regel nr. 2
Du bør overveje grundigt, hvor du søger job. Måske har du overvejet at søge job i Socialministeriet og møder op med et Rolexur. Tænk dig nu om! Det kan være politisk ukorrekt at have Rolex på, og du kan samtidig risikere at blive opfattet som en, der forventer et lønniveau, hvor du har råd til dyre ure.

Når du er på jobbet
Din fremtoning på arbejdspladsen spiller en afgørende rolle. Det gælder selvfølgelig både kvinder og mænd, men det er endnu mere vigtigt for mænd, fordi de tit bliver forvekslet med vagterne i indgangen. Husk derfor ikke at klæde dig som vagterne. Konkret betyder det, at det maskuline islæt skal nedtones. Det er derfor altid en god idé at gå efter den kvindelige uniform i virksomheden.

I tilfælde af at du er nystartet, burde du hurtigt finde ud af hvad tøjkoden er. Find f.eks. den højest placerede mand i virksomheden og efterlign hans tøjstil. Du må gå ud fra, at han repræsenterer den godkendte mandlige påklædningsform.

Time to party
For at sige det ligeud: Dit partytøj er ikke velegnet til professionelle sammenkomster. Selv om du er til fest på jobbet er du stadigvæk på arbejde. Hvis du alligevel vælger at tage den nedknappede, tætsiddende skjorte på, risikerer du at blive husket for at være “ham med den sexede skjorte”, eller at dine kvindelige kolleger altid kommer over og spørger, hvornår du tager skjorten på igen.

Dansk vs. udenlandsk dress code
Som rigtig karrieremand kommer du til at rejse meget, også til udlandet. Hvordan bør du klæde dig internationalt? Danskere har en tendens til at være meget afslappet påklædt på arbejde sammenlignet med deres europæiske kolleger. Men i udlandet gælder der strammere krav, hvad angår påklædningen på jobbet. For eksempel kan du som mand ikke tilllade dig at smide tøjet og møde op i bare ben og sandaler ved den mindste solstråle. Det vil næsten være det samme som hvis en kvinde kom uden spadseredragt. Du risikerer simpelthen ikke at blive taget alvorligt!

For at du bliver taget alvorligt, bør du holde dig fra skrigene farver, holde dig fra alt, der er tætsiddende og nedknappet, og i stedet vælge noget, der er forudsigeligt og ufarligt.

Uddrag fra bogen “Håndbog For Karrieremænd” Kan købes gennem DJØF.

Læs også

Ny bog udkommet: Aldrig din skyld, altid din skyld - De to fortællinger om køn

Interview