19. marts, 2024

Lad os nu få sat fokus på mennesket

Ligestillingsdebatten handler for meget om topposter og for lidt om mennesker.

Ligestillingsdebatten, eller måske rettere kønsdebatten, har aldrig været skarpere end den er nu. Debattørerne smider om sig med generaliseringer og fordomme så grove, at det knap er til at fatte. Eksempelvis er en minister kommet med en irettesættelse af ”danske mænd” på baggrund af 23 udokumenterede sager om sexchikane, som han har fået udleveret af en lobbyorganisation. Det bliver ved, og det bliver kun værre.

Men hvornår begynder vi at tage udgangspunkt i, at vi er hinandens medmennesker, og at vi kommer hinanden ved på trods af køn og på trods af alle mulige forskeligheder. Hvorfor skal kønsidentiteten være den vigtigste for et menneske i dag? Vi burde samles på kryds og tværs af hinandens forskelligheder, kæmpe for hinanden og fokusere på de få, der ikke kan opføre sig ordentligt og på de få, der virkelig har brug for hjælp.

[pullquote]En så basal menneskeret som retten til en intakt krop burde vi alle kunne samles om at kæmpe for.[/pullquote]Ligestilling handler i dag næsten udelukkende om topposter og favorisering, og samtidig bliver spædbørn omskåret hver eneste dag i Danmark, kun på grund af deres køn. Mennesker, der ikke har haft mulighed for at sige nej, og som skal leve resten af deres liv med deres ar, og nogle af dem med store komplikationer og handicap. Det er virkeligheden i Danmark og illustrerer blot, hvor meget ubalance der er i ligestillingsdebatten i 2015. En så basal menneskeret som retten til en intakt krop burde vi alle kunne samles om at kæmpe for.

Virkeligheden er, at vi lader nogle få meningsdannere styre hele debatten og udviklingen med alle deres fordomme, generaliseringer og skjulte politiske agendaer, og det forvrænger virkeligheden. For virkeligheden er, at vi alle er mennesker og hinandens medmennesker, og det er vi på trods af vores køn og på trods af alle vores forskelligheder. Så lad os nu få sat fokus på mennesket.

Læs også

Ny bog udkommet: Aldrig din skyld, altid din skyld - De to fortællinger om køn

Interview