11. december, 2023

Ligestillingskongens fald: Elbæk bryder eget princip

Uffe Elbæk (Å) medvirker sammen med 11 andre mænd i bogen ‘Midt i en paniktid – 12 nedslag i danskhed og kultur’, som består af interview med 12 kulturpersoner, der har én ting til fælles: De er alle mænd. Billede: Ft.dk, fotograf: Steen Brogaard/Mogens Lykketoft, Facebook.

Uffe Elbæk (Å) kritiseres for medvirken i bogen ‘Midt i en paniktid – 12 nedslag i danskhed og kultur’.  Årsag: Ingen af bogens 12 medvirkende er kvinder.

Alternativet har med partistifter og -leder Uffe Elbæk i spidsen slået sig op på at være Folketingets bannerfører, når det gælder ligestilling.

For eksempel tillader Alternativet ikke, at to mænd taler efter hinanden til partiets gruppemøder – her skal rækkefølgen være mand-kvinde-mand-kvinde – og med stor opmærksomhed fra medierne meddelte Alternativet i oktober sidste år, at dets medlemmer fremover ikke ville deltage i paneldebatter uden kvindelige paneldeltagere.

– Vi tror på, at flere ved mere og at vi på tværs af eksempelvis køn kan bidrage med forskellige og vigtige perspektiver. Derfor er det helt naturligt for os i Alternativet at arbejde på at sikre ligestilling og mangfoldighed i de debatter, vi deltager i. Så bliver vi alle sammen klogere, udtalte partiets politiske ordfører, Rasmus Nordqvist, ved den lejlighed.

Men et er snak, noget andet er handling. For når bogen ‘Midt i en paniktid – 12 nedslag i danskhed og kultur’ udkommer på fredag, er det med Uffe Elbæk som en af 12 medvirkende, der har én ting til fælles: at de alle er mænd.

Kritiseres på Facebook

Elbæks medvirken i en bog, hvis forfattere ikke har fundet det nødvendigt at interviewe så meget som én kvinde om hendes syn på danskhed og kultur, vækker vrede hos flere Facebook-debattører, naturligt nok ikke mindst de kvindelige af slagsen.

Det fremgår blandt andet af en debat, som foregår lige nu under et opslag af tidligere udenrigsminister og formand for Socialdemokratiet Mogens Lykketoft.

– 12 mænd? Ingen kvinder, ikke én? Sorry, men jeg ville gå ned og bytte bogen, hvis jeg fik den som gave, skriver Enhedslistens Morten Kabell.

Der er åbenbart ingen kvinder der har formet os, selvom de har født os alle!!!……….dette er rystende, Danmark 2017 og 12 selvfede, gamle priviligerede mænd som skal definere danskhed og kultur………nedslag?, næh, det er nedslående!, skriver Mona Fyrstenberg Laursen.

– Er der ingen blandt jer forfattere, som har overvejet, at ikke en eneste kvinde er med i antologien, og har stillet spørgsmål herved? Kan man tale danskhed og kultur uden kvinder?, spørger Garbi Schmidt.

– Jeg holder meget af alle de herrer i bogen, men hvordan kan det overhovedet falde jer ind at lave en bog om danskhed og dansk kultur uden én eneste kvinde iblandt? Dét er en ommer. Min datter på 13 år sad som 10 årig og så på en af mine bøger med danske statsministre og udbrød: Hvorfor i al verden er det kun mænd? Når en 10 årig pige kan se, at den er helt gal, så burde det være muligt for så ellers velbegavede mænd, at kunne se noget så åbenlyst, skriver Katrine Brøgger.

Foreløbig intet svar fra Elbæk

Journalist og stifter af netmediet POV, Annegrethe Felter Rasmussen, har i en kommentar spurgt Uffe Elbæk, hvorfor han valgte at deltage i bogen.

– Hvad siger du Mogens Lykketoft? Det her kan du vel ikke stå inde for? For slet ikke at tale om dig, Uffe Elbæk … er der ikke noget med, at dit parti ikke stiller op i paneler, hvor kun det ene køn er repræsenteret … men det gælder måske ikke bøger? Jeg gætter på, at I to brave mænd ikke vidste det her … men at dele forsiden er måske lige lovligt “in you face” provokerende …. suk, skriver Annegrethe Felter Rasmussen.

Elbæk har foreløbig ikke svaret på spørgsmålet.

De 12 medvirkende i bogen er foruden Uffe Elbæk og Mogens Lykketoft Per Stig Møller, Bertel Haarder, Gorm Greisen, Naser Khader, Carl Christian Ebbesen, Tage Baumann, Leif Sylvester, Mogens Jensen, Michael Christiansen og Vincent Hendricks.

‘Midt i en paniktid – 12 nedslag i danskhed og kultur’ består af interview med de 12 mænd, som er gennemført af bogens to forfattere, Benny Pedersen og Thomas Hovaldt. Bogen lanceres i dag ved en reception på Christiansborg, som finder sted fra klokken 15.00 til 17.00.

Læs også

Ny bog udkommet: Aldrig din skyld, altid din skyld - De to fortællinger om køn

Interview