17. juli, 2024

Lone Frank: KVINFO’s direktør er »uoplyst« og »plaget af misforståelser«

Sagen om fyrede James Damore (i midten) får videnskabsjournalist Lone Frank (til venstre) til at kritisere KVINFO-direktør Henriette Laursen (til højre). Billede: Wikimedia Commons, fotograf: Robin Skjoldborg, Fri Tanke förlag/screenshot, YouTube, Jordan B. Peterson/ KVINFO, fotograf: Steen Brogaard.

KVINFO’s direktør, Henriette Laursen, forsøger at feje virkeligheden ind under et »ideologisk gulvtæppe«, mener videnskabsjournalist Lone Frank.

Opdateret 18/8 2017, 16:01.

I et interview med Information kædede KVINFO’s direktør, Henriette Laursen, i sidste weekend den fyrede Google-medarbejder James Damore sammen med nazisme.

Det skete, da hun til avisen udtalte, at den unge mand, der tager udgangspunkt i evolutionsbiologi, læner sig op ad »den samme type forskning, som påstår, at der bør være et hvidt overherredømme«.

Skælder ud, men har ikke læst ‘memoet’

KVINFO-direktørens skarpe udtalelse faldt, selv om hun efter eget udsagn ikke har læst James Damores 10 sider lange ‘memo’, men blot har »scrollet ned over det«.

En tilgang til sagen, som provokerer videnskabsjournalist Lone Frank.

– Man kan undre sig over, hvordan man kan være så uoplyst og plaget af misforståelser og stadig stå i spidsen for en statsfinansieret institution, der skal varetage viden om køn, og som oven i købet har ansvar for et forskningsbibliotek, skriver hun i en kommentar på Weekendavisen.

Fejer forskningen ind under et »ideologisk gulvtæppe«

I kommentaren kritiserer Lone Frank samtidig KVINFO-direktøren for at feje forskningen ind under et »ideologisk gulvtæppe«.

– Herhjemme går Kvinfos direktør Henriette Laursen forrest med det nok mest pinlige eksempel. Til Information udtaler hun, at hun ikke har gennemlæst Damores manifest, fordi hun »ikke gider bruge sin tid på det«, skriver Lone Frank.

– Alligevel hævder Laursen, at manifestet støtter sig på disciplinen udviklingspsykologi, som hun indrømmer ikke at kende alverden til, men dog erklærer for »den samme type af forskning, som påstår, at der bør være et hvidt overherredømme i verden«, tilføjer videnskabsjournalisten.

Benægtelse af fakta fører til ufrihed

Resten af indlægget bruger Lone Frank på at argumentere for, at James Damore i vid udstrækning havde ret i sine observationer, og at hans ‘memo’ fra et videnskabeligt perspektiv er ukontroversielt.

– MEN virkeligheden er ikke i høj kurs, sukker Lone Frank.

– Benægtelse af fakta på baggrund af ideologi fører direkte til ufrihed, og det er præcis, hvad vor tids fanatiske kønsdebat og nærmest paranoide identitetspolitik er udtryk for, skriver hun lidt efter.

– Vi lever i en tid og i et hjørne af verden, hvor vi har frigjort os fra gamle begrænsninger i blandt andet kønsroller. Men i stedet for at fejre vores muligheder vælger vi på den mest groteske vis at pålægge os selv og hinanden nye snærende mentale bånd, afslutter hun.

Også kritik fra Bjarke Larsen

Lone Frank står ikke alene med sin kritik af Henriette Laursens ageren i sagen. Tidligere på ugen gjorde journalist og redaktør Bjarke Larsen på bloggerkollektivet POV International sin holdning klar.

– Man kan selvfølgelig trække på skulderen og nøjes med at ærgre sig over, at KVINFO har fået en direktør, der her opfører sig så åbenlyst inkompetent, skriver han.

– Men Henriette Laursens rygmarvs-reaktioner passer ind i et større mønster, hvor bestemte holdninger og bestemte forskningsområder udskammes og gøres så politisk ukorrekte, at det fører til udelukkelse af det gode selskab eller i værste fald, som her, til fyring, fortsætter Bjarke Larsen, der afslutter sit indlæg med en opfordring til at lukke KVINFO’s bibliotek.

– Efter Henriette Laursens udtalelser kan jeg personligt ikke konkludere andet, end at det ikke kan gå hurtigt nok med at fjerne forskningsbiblioteket fra den ideologiske spændetrøje med store tabubelagte områder, det åbenlyst er underlagt hos KVINFO, skriver han.

Svar fra Henriette Laursen

Efter kritikken fra Bjarke Laursen skrev Henriette Laursen et svar, som blev bragt på POV International.

I svaret erkender hun at have udtalt sig »firkantet«.

– Jeg skal selv være den første til at medgive, at mine udtalelser kommer til at fremstå mere firkantede end det var meningen. Det er rigtigt ærgerligt, for den offentlige debat om emnet er allerede rigeligt polariseret. Det har ikke været mit ønske at medvirke til nogle af delene, men det er tværtimod min intention at åbne op for diskussionerne, skriver KVINFO-direktøren.

Den kritiske holdning til James Damore fastholder hun dog.

– Der er kilder, der giver Damore ret, og der er endnu flere, der gør det modsatte, skriver hun.

Læs også

Ny bog udkommet: Aldrig din skyld, altid din skyld - De to fortællinger om køn

Interview