16. juli, 2024

Macron vil give mænd »straksbøder« for at pifte efter kvinder på gaden

Fra 2018 kan det være forbundet med bødestraf at pifte efter kvinder på gaden i Frankrig. Billede: Arkivfoto.

Den franske regering vil stramme reglerne for kontakt mellem mænd og kvinder i det offentlige rum. Catcalling – pift efter kvinder – skal koste en »straksbøde«.

Opdateret 18/10 2017, 11:23.

Kvinder skal kunne færdes i det offentlige rum uden at modtage uønskede henvendelser fra mænd.

Det mener Emmanuel Macron, hvis ligestillingsminister, Marlène Schiappa, mandag annoncerede planer om et nyt lovforslag mod »gadechikane« –  seksuel chikane i det offentlige rum.

Hvad er acceptabelt?

Forud for lovforslaget skal en ‘task force’ bestående af politikere, dommere og repræsentanter for politiet afgøre, hvad seksuel chikane er.

– Idéen er, at samfundet som helhed redefinerer, hvad der er acceptabelt, og hvad der ikke er, siger ligestillingsministeren til det franske medie La Croix.

Den nuværende lovgivning er mangefuld

Ifølge Marlène Schiappa er loven nødvendig, fordi den nuværende lovgivning ikke indeholder paragraffer, der beskytter kvinder mod seksuel chikane.

Som eksempel peger den franske ligestillingsminister på et tilfælde, hvor en mand har forfulgt en kvinde i længere tid og spurgt 17 gange efter hendes telefonnummer.

– For nuværende er gadechikane ikke defineret i loven. Som det er nu, kan vi ikke klage, siger hun til franske RTL.

Bøder for pifteri og »liderlig adfærd«

Selv om detaljerne langt fra er på plads, forventes det, at loven kommer til at give politiet muligheder for at udskrive »straksbøder« til mænd, der pifter efter kvinder på gaden eller på anden måde udviser »liderlig adfærd«, fortæller BBC.

Marlène Schiappas planer kommer i kølvandet på en ophedet fransk debat om overgreb på kvinder, der er blusset op i forbindelse med sagen om amerikanske Harvey Weinstein.

Søndag meddelte præsident Macron, at Hollywood-produceren ville miste sin prestigefyldte Legion D’Honneur-pris.

Læs også

Ny bog udkommet: Aldrig din skyld, altid din skyld - De to fortællinger om køn

Interview