Mads Mikkelsen »hånlig og kritisk« over for svenske feminister

Mads Mikkelsen afviser svenske feminister i Cannes. Her fra en prisuddeling i 2012. Billede: YouTube.
Mads Mikkelsen afviser svenske feminister i Cannes. Her fra en prisuddeling i 2012. Billede: YouTube.

»Vi troede, at sådan en person vidste mere om repræsentationsspørgsmål«, siger talskvinde, som blev afvist af Mads Mikkelsen i Cannes.

Den årlige filfestival i Cannes er i gang, og det er ikke kun kendte skuespillere og instruktører, der i disse dage befinder sig i den sydfranske filmhovedstad.

En af dem, der hverken står foran eller bagved kameraet, er svenske Ellen Tejle, som er i Cannes for at promovere filmmærkningsordningen A-mærket, som hun er initiativtager til.

A-mærket, som allerede anvendes i flere svenske biografer, tager udgangspunkt i den såkaldte »Bechdel-test« og tildeler film et »A« –  en forkortelse for det engelske ord for godkendt, approved – hvis der medvirker mindst to navngivne kvinder, som i løbet af filmen taler med hinanden om noget andet end mænd.

Afvist af Mads Mikkelsen

Ellen Tejle fik øje på den danske skuespiller Mads Mikkelsen og ønskede sammen med en af sine kolleger at benytte muligheden til at tale med ham om mærkningsordningen. Men Mikkelsen afviste dem med det samme.

– Da vi gik hen til skuespilleren Mads Mikkelsen for at tale om repræsentation i film, sagde han: Hvis det her handler om en svensk, feministisk sag, så er jeg ikke interesseret, fortæller Tejle til SVT.

Mærkningsordningskvinderne gav dog ikke op, og de endte også med at få en lille snak med den danske skuespiller. Men den gik ikke, som de ønskede sig.

– Vi diskuterede lidt, men det sluttede ikke så godt. Han var kun hånlig og kritisk, forklarer hun.

Troede Mads Mikkelsen vidste mere om repræsentationsspørgsmål

Ellen Tejle er forbavset over Mikkelsens afvisning, da hun mener, at den danske filmstjerne burde have større viden om kønsskævhederne i film.

– Vi troede, at sådan en person vidste mere om repræsentationsspørgsmål, siger hun.

Filmfestivalen i Cannes fortsætter frem til den 22. maj.

Tobias Petersen

40 år, sociolog, tekstforfatter, freelancejournalist og ligestillingsdebattør. Jeg er helhjertet tilhænger af ligeværd, lige muligheder og lige rettigheder og skriver om alt, der har med ligestillingsdebatten at gøre i bredeste forstand. Når jeg ikke diskuterer ligestilling, skriver jeg tekster for andre.

2 thoughts on “Mads Mikkelsen »hånlig og kritisk« over for svenske feminister

 • 19. maj 2016 kl. 14:14
  Permalink

  Forestil dig at du er ved Base Camp 3 ved Himaleya. Vejret og udstyr og din fysiske og psykiske tilstand er i topform. Du har kæmpet. Svedt og grædt for at nå hertil. Så bliver du anråbt af en person som gerne vil have dig til at forholde til emner som dyrevelfærd, pvc i madvarer og om hvad kvinder skal tale om i spillefilm.
  Hvordan syntes du selv det går ?

  Svar
 • 21. maj 2017 kl. 01:58
  Permalink

  Kom nu ind i kampen for h…….

  Vis mig en kvinde der vil have en kvindelig mand som partner???

  Lige meget hvor stort et ønske der eksisterer omkring ligestilling er det ret naivt at tro at man kan ændre 30000 års evolution på et par år bare fordi man har fået en ide om at samtlige beslutninger i verden skal tages ligeligt imellem køn… ???!!?!?

  Tag jer nu sammen for h……

  Jeg er personligt stor fan af at kvinder skal have mere magt, simpelthen fordi det vil betyde at færre krige ville blive startet, og generelt er kvinder mere ærlige..

  Men slap nu af og lad tingene ske i et tempo der er holdbart…

  Og Mads Mikkelsen er en stodder, som en masse af os andre.. Måske er det derfor kvinder generelt finder ham super sexet… 😉

  Svar

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *