26. maj, 2024

Mads Mikkelsen »hånlig og kritisk« over for svenske feminister

Mads Mikkelsen afviser svenske feminister i Cannes. Her fra en prisuddeling i 2012. Billede: YouTube.
Mads Mikkelsen afviser svenske feminister i Cannes. Her fra en prisuddeling i 2012. Billede: YouTube.

»Vi troede, at sådan en person vidste mere om repræsentationsspørgsmål«, siger talskvinde, som blev afvist af Mads Mikkelsen i Cannes.

Den årlige filfestival i Cannes er i gang, og det er ikke kun kendte skuespillere og instruktører, der i disse dage befinder sig i den sydfranske filmhovedstad.

En af dem, der hverken står foran eller bagved kameraet, er svenske Ellen Tejle, som er i Cannes for at promovere filmmærkningsordningen A-mærket, som hun er initiativtager til.

A-mærket, som allerede anvendes i flere svenske biografer, tager udgangspunkt i den såkaldte »Bechdel-test« og tildeler film et »A« –  en forkortelse for det engelske ord for godkendt, approved – hvis der medvirker mindst to navngivne kvinder, som i løbet af filmen taler med hinanden om noget andet end mænd.

Afvist af Mads Mikkelsen

Ellen Tejle fik øje på den danske skuespiller Mads Mikkelsen og ønskede sammen med en af sine kolleger at benytte muligheden til at tale med ham om mærkningsordningen. Men Mikkelsen afviste dem med det samme.

– Da vi gik hen til skuespilleren Mads Mikkelsen for at tale om repræsentation i film, sagde han: Hvis det her handler om en svensk, feministisk sag, så er jeg ikke interesseret, fortæller Tejle til SVT.

Mærkningsordningskvinderne gav dog ikke op, og de endte også med at få en lille snak med den danske skuespiller. Men den gik ikke, som de ønskede sig.

– Vi diskuterede lidt, men det sluttede ikke så godt. Han var kun hånlig og kritisk, forklarer hun.

Troede Mads Mikkelsen vidste mere om repræsentationsspørgsmål

Ellen Tejle er forbavset over Mikkelsens afvisning, da hun mener, at den danske filmstjerne burde have større viden om kønsskævhederne i film.

– Vi troede, at sådan en person vidste mere om repræsentationsspørgsmål, siger hun.

Filmfestivalen i Cannes fortsætter frem til den 22. maj.

Læs også

Ny bog udkommet: Aldrig din skyld, altid din skyld - De to fortællinger om køn

Interview