10. december, 2023

Mandehad sælger som varmt brød: ‘Jeg hader mænd’ udsolgt fra forlaget

I bogen Jeg hader mænd undersøger den franske feminist Pauline Harmange blandt andet spørgsmålet: Hvad hvis kvinder har god grund til at hade mænd? Billede: Pixabay.com.

Den franske feminist Pauline Harmange har skrevet en bog om sit had til mænd. De første 2.500 eksemplarer er revet væk.

Opdateret 14/9-2020, 15:11.

Det siges ofte, at feminister ikke hader mænd.

Men det udsagn er det ikke alle feminister, der er enige i.

En af dem er 25-årige Pauline Harmange, der i disse dage er centrum for stor opmærksomhed på grund af sin nyudgivne bog, Jeg hader mænd.

Ministeriel rådgiver kritik satte skub i salget

Jeg hader mænd, som udkom i august, blev først trykt i 400 eksemplarer på det lille forlag Monstrograph.

Men de 400 eksemplarer skulle snart vise sig at være for få.

Den hurtigt stigende efterspørgsel skyldes ikke mindst den omtale, bogen fik, efter en rådgiver i det franske ligestillingsministerium kontaktede forlaget og bad det stoppe udgivelsen af bogen.

Rådgiveren, Ralph Zurmély, kaldte i en mail, som det franske medie Mediapart er kommet i besiddelse af, bogen »en ode til mandehad« og gjorde forlaget opmærksom på, at »opfordring til had på grund af køn er en strafbar handling.«

Ralph Zurmély bad endvidere forlaget trække Jeg hader mænd tilbage og lod det forstå, at hvis ikke det gjorde det, ville det blive retsforfulgt.

Det franske ligestillingsministerium korrigerede imidlertid hurtigt Ralph Zurmélys henvendelse og gjorde klart, at han havde handlet på egen hånd.

Ralph Zurmélys initiativ var »personligt og fuldstændig uafhængigt af ministeriet«, lød beskeden fra ministeriet, som blandt andre The Guardian gengiver.

Forlaget har trykket på pause

Efter medieomtalen i forbindelse med Ralph Zurmélys mail til forlaget, steg interessen for Jeg hader mænd markant.

Blot to uger efter udgivelsen var ikke bare de oprindelige 400 eksemplarer, men også yderligere 2.100 revet væk.

Det har nu fået forlaget til at trykke på pause.

sin hjemmeside skriver Monstrograph, at det ikke har kapacitet til at følge med efterspørgslen, og at bogen meget snart vil blive overdraget til et større forlag med flere ressourcer.

Jeg hader mænd

I sin beskrivelse af bogen skriver Monstrograph, at Jeg hader mænd er et forsvar for mandehad.

– Hvad hvis kvinder har god grund til at hade mænd? Hvad hvis vrede mod mænd faktisk var en glædelig og frigørende vej, når den får lov til at udtrykke sig?, skriver forlaget og fortsætter:

– I dette korte essay forsvarer Pauline Harmange misandri som en måde at gøre plads til søsterskab og for velvillige og krævende relationer. En feministisk og ikonoklastisk bog. Pauline Harmange er forfatter og feministisk aktivist. Hun skriver på bloggen Un invincible été.

Til The Guardian siger Pauline Harmange om sin små 100 sider lange bog, at hun står ved både dens titel og indhold.

– Jeg er gift med en mand, som er fantastisk og virkelig støtter mit forfatterskab. Men generelt er jeg mistroisk over for mænd, jeg ikke kender, siger hun.

– Jeg har bare ikke tillid til dem. Det kommer mindre fra personlige erfaringer og mere fra i årevis at have været aktivist i en feministisk organisation, som hjælper ofre for voldtægt og seksuelle overgreb, tilføjer Pauline Harmange.

Helt generelt har kvinder ingen pligt til at bryde sig om mænd, mener hun.

– Vi skal absolut have retten til ikke at kunne lide dem. Jeg er klar over, det lyder voldsomt, men jeg mener meget stærkt, at vi skal have lov til ikke at elske dem som helhed og gøre undtagelser for bestemte mænd, siger den franske feminist.

Om Ralph Zurmélys forsøg på at stoppe udgivelsen af Jeg hader mænd siger Pauline Harmange, at det ikke kommer bag på hende.

– Kvindelige og feministiske stemmer er ikke altid velkomne blandt mænd, siger hun.

Læs også

Ny bog udkommet: Aldrig din skyld, altid din skyld - De to fortællinger om køn

Interview