Ligestillingsnyt

Merete Riisager: Omskæring af drenge er et ligestillingsproblem

Liberal Alliances ligestillingsordfører, Merete Riisager (tv.), kalder drenges manglende beskyttelse mod omskæring for et ligestillingsproblem. Sundheds- og ældreminister Sophie Løhde (th.) er ikke enig. Billede: ft.dk.
Liberal Alliances ligestillingsordfører, Merete Riisager (tv.), mener, at drenges manglende beskyttelse mod omskæring er et ligestillingsproblem. Venstres sundheds- og ældreminister Sophie Løhde (th.) er ikke enig. Billeder: ft.dk. Fotograf: Steen Brogaard.

Merete Riisager (LA) mener, at drenge bør ligestilles med piger i forhold til omskæring. Sundheds- og ældreminister Sophie Løhde (V) er uenig.

Ifølge den nuværende lovgivning er det ulovligt at omskære piger, men lovligt at omskære drenge.

Dermed har drenge ikke den samme beskyttelse mod forældres ønsker, som piger har, og det er et ligestillingsproblem, mener Liberal Alliances ligestillingsordfører, Merete Riisager.

Ministeren uenig

Anderledes ser imidlertid den ansvarlige minister på området, sundheds- og ældreminister Sophie Løhde (V), på sagen.

Det står klart, efter Riisager spurgte om ministerens holdning.

»Mener ministeren, at drengebørn bør nyde den samme beskyttelse i forhold til at undgå omskæring, som piger gør?«, skrev Riisager i et officielt spørgsmål til ministeren .

På det svarede Sophie Løhde:

»Sundhedsstyrelsen har foretaget en undersøgelse af omskæring i Danmark for blandt andet at skabe et overblik over omfanget af eventuelle sundhedsmæssige problemer, der er forbundet med rituel omskæring. Sundhedsstyrelsen har i undersøgelsen vurderet, at der ikke er tilstrækkelig sundhedsfaglig dokumentation til generelt at anbefale omskæring af drengebørn. Samtidig vurderer styrelsen, at der ikke er sådanne risici ved indgrebet, når det foretages korrekt og af kompetente læger, at styrelsen finder anledning til at anbefale et forbud af rituel omskæring af drengebørn.«

Riisager: Det er ikke i orden

Et svar, Riisager finder utilfredsstillende.

– Ministeren undlader – sådan som det er for vane i den slags svar – at svare direkte på, hvad hendes holdning – altså hvad hun mener – om, hvorvidt drengebørn bør nyde samme beskyttelse som piger, skriver hun i et opslag på Facebook.

Ifølge Liberal Alliances ligestillingsordfører bør drenge have de samme rettigheder, som piger har.

– Såvidt jeg har forstået, er det også muligt at nipse en ganske lille smule af pigers kønsorganer, uden at de statistisk vil opleve store sundhedsmæssige gener derved. Men vi tillader det ikke. Selvfølgelig. Piger har ret til at vokse op med en intakt krop, skriver hun og afslutter:

– Ergo har vi et ligestillingsproblem her, mener jeg. Vi tillader, at raske drengebørn får bortskåret dele af deres kønsorganer, før de selv har mulighed for at give samtykke dertil. Det er ikke i orden.

Tobias Petersen

40 år, sociolog, tekstforfatter, freelancejournalist og ligestillingsdebattør. Jeg er helhjertet tilhænger af ligeværd, lige muligheder og lige rettigheder og skriver om alt, der har med ligestillingsdebatten at gøre i bredeste forstand. Når jeg ikke diskuterer ligestilling, skriver jeg tekster for andre.

One thought on “Merete Riisager: Omskæring af drenge er et ligestillingsproblem

  • Følelsen i min forhud og den glæde det giver mig dagligt ville jeg ikke sælge for noget i hele verden. Min kone som tidligere har haft en omskåret kæreste, er helt enig i at alle burde have deres intakte forhud.

    Hvordan kan man udelukkende lægge sundhedstyrelsens undersøgelse til grund? Den undersøgelse siger egentlig bare at man ikke bliver syg af at blive omskåret, og at man heller ikke bliver rask.

    Men jeg har virkelig ondt af de drenge og mænd der må undvære en del af den største nydelse i livet.

    Hvordan kan det egentlig overhovedet være op til en kvinde at bestemme om en mand skal ha skåret noget af sin penis.

    Svar

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *