6. oktober, 2024

Minister til “afstumpede mænd”: Smut hjem og skam jer!

“Vi vil ikke tolerere jeres elendige og klamme opførsel, så smut hjem og skam jer”, siger transportministeren.

Transportminister Magnus Heunicke går nu ind i kampen mod sexisme i offentlig transport. Det sker på baggrund af 23 “eksempler” på sexisme i offentlige transportmidler, ministeren er blevet fremsendt af folkene bag EverydaySexismProject. Ministeren skriver i en mail til Politiken:

“Til de afstumpede mænd, der tror, det er i orden at chikanere, true, befamle eller blotte sig for kvinder i det offentlige rum, må jeg bare sige: Vi har ikke plads til jer i den kollektive trafik. Vi vil ikke tolerere jeres elendige og klamme opførsel, så smut hjem og skam jer, indtil I har lært at opføre jer anstændigt blandt andre mennesker”, og fortsætter:

“Jeg oplever en generel modvilje og et ønske om at ignorere og bagatellisere sexisme. Mit mål er at samle endnu flere oplevelser ind, så flere kan se, at det er relevant at sætte fokus på, når der skal laves politiske tiltag og kampagner.”

Det er en kraftig reaktion, i særdeleshed når den holdes op mod sit grundlag. De 23 fremsendte “eksempler” stammer som nævnt fra den feministiske blog EverydaySexismProject. En blog, der for det første modererer kraftigt blandt de indsendte historier – så kun de ‘værste’ fremgår – og for det andet ikke stiller nogen krav til identifikation af afsendere eller dokumentation af hændelsesforløb. Ret beset kan ministeren ikke vide, om ét eneste af de 23 “eksempler” har fundet sted i virkeligheden.

Feministisk lobbyorganisation

EverydaySexismProject har endvidere en lukket Facebookgruppe, der ligesom bloggen modereres hårdt. I forbindelse med tildelingen af den feministiske pris ‘Suzanne Gieses Mindelegat’ i december blev EverydaySexismProject således blandt andet hædret for at have “smidt idioter ud af gruppen”. Blandt disse “idioter” er flere kvinder, der er blevet smidt ud, fordi de har tilladt sig at sætte spørgsmålstegn ved projektets negative opfattelse af mænd. En af disse kvinder fortæller på Facebook:

Ja jeg blev smidt ud fra siden fordi jeg synes det var mærkeligt at alle dårlige oplevelser med mænd automatisk blev defineret som sexisme. Jeg skrev at hvis det var mig der havde været udsat for det samme, så havde jeg ikke ment det var sexisme, men måske var der tale om manglende kommunikation eller måske bare dårlig behandling eller normal forventelig opførsel. Det måtte jeg ikke skrive og jeg fik alle kvinderne på nakken og blev smidt ud. Det er fuldstændigt korrekt at alle mænd på denne side pr automatik bliver defineret som nogle sexistiske idioter og kvinder bliver fastholdt i en offerrolle. tænk at jeg der går rigtig meget op i at mænd og kvinder har lige muligheder og at kvinder bliver behandlet ordentligt bliver smidt ud på lige netop denne side.”

Det er altså 23 fremsendte “eksempler” tilsendt fra folkene bag dette projekt, der får transportministeren til i grove vendinger at tale om “afstumpede mænd” og bombastisk at udmelde: “Vi har ikke plads til jer i den kollektive trafik”. 23 “eksempler” fra en blog, hvor enhver anonymt kan skrive, hvad hun vil. 23 “eksempler” altså, som måske vitterlig er rigtige histoier, men som lige så godt kan være fri fantasi (eller for den sags skyld bevidst manipulation skrevet af en eller flere tekstforfattere).

Ingen kildekritik

Det er betænkeligt, at landets transportminister – eller hans embedsmænd – ikke evner at forholde sig kritisk til hverken afsender eller indhold. Når afsenderen er en gruppe, der har en klar ideologisk dagsorden, og når indholdet ikke kan verificeres på nogen måde, så bør en minister reagere. Ikke ved at fare i pressen og tale dunder mod en befolkningsgruppe, men ved at afvise det fremsendte.

At transportminister Magnus Heunicke er gift med Nina Groes, der er direktør for Kvinfo, gør ikke sagen bedre. Hvad i sig selv blot ligner usædvanlig dårlig dømmekraft kommer på grund af ministerens private forhold til at fremstå som et spørgsmål om sammenblanding af interesser.

Læs også

Ny bog udkommet: Aldrig din skyld, altid din skyld - De to fortællinger om køn

Interview