Ligestillingsnyt

Når selv Henrik Marstal kan tage fejl, er det ikke let

Selv for Henrik Marstal kan det være svært ikke at komme til at krænke nogen. Billede: YouTube.com.
Selv for Henrik Marstal kan det være svært ikke at komme til at krænke nogen. Billede: YouTube.com.

Henrik Marstal brugte udtrykket »biologiske kvindekroppe« om transpersoners kroppe, men det viste sig at være en fornærmelse.

Henrik Marstal er kendt for at have skarpe holdninger, men den ivrige kønsdebattør kan ikke beskyldes for at være typen, der med vilje taler nedsættende om transpersoner.

Men den slags kan også ske utilsigtet, og det var præcis, hvad det gjorde for Henrik Marstal i går, da han på Facebook brugte udtrykket »biologiske kvindekroppe«.

Idéen om biologisk køn er transfobisk

For »biologiske kvindekroppe« er, skulle det vise sig, et direkte respektløst ordvalg, når man taler om transpersoner. Det fik Henrik Marstal at vide af en anden bruger på det sociale medie.

– Idéen om biologisk køn er transfobisk, så du tilsviner (forhåbentligt uden intention derom) kun transmænd yderligere ved at kalde deres kroppe for kvindekroppe, skrev brugeren.

Vedkommende oplyste samtidig Henrik Marstal om det korrekte ordvalg, som er »personer der menstruerer« og altså IKKE »biologiske kvindekroppe«.

Beklagede fejlen

Efter irettesættelsen understregede Henrik Marstal, at han ikke havde haft til hensigt at krænke nogen og lovede at ændre formuleringen.

– Tak for korrektionen, det var så afgjort ikke intentionen at tale nedladende om nogen. Jeg retter i teksten, skrev den feministiske debattør, som det fremgår nedenfor.

Marstal_beklager_misforstaaelse_transkoennet

Tobias Petersen

40 år, sociolog, tekstforfatter, freelancejournalist og ligestillingsdebattør. Jeg er helhjertet tilhænger af ligeværd, lige muligheder og lige rettigheder og skriver om alt, der har med ligestillingsdebatten at gøre i bredeste forstand. Når jeg ikke diskuterer ligestilling, skriver jeg tekster for andre.

3 thoughts on “Når selv Henrik Marstal kan tage fejl, er det ikke let

 • Henrik marstal skal såmænd bare følge FN-retningslinjer fra 2011. Han kan sikkert få hjælp af ‘FRONT’ eller ‘GLOBAL CSR’. (de er vel facebook venner?)

  FRONT, nystartet studenterforening – anbefaler Københavns Universitet at lave en ny menneskerettighedspolitik som følge af FN-retningslinjer fra 2011.

  GLOBAL CSR, “rådgiver en vifte af verdens største virksomheder i deres arbejde med principperne i FN’s Global Compact; og nu med udgangspunkt i FN’s Retningslinjer fra 2011”

  Har man sagt ‘FRONT’ og ‘GLOBAL CSR’ må man også sige ‘Skadegaard Thorsen’.

  facebook.com/frontnu/

  Svar
 • Søren Ferling

  Hverken Henrik eller vi andre behøver ufrivilligt at træde i spinaten, blot vi følger den enkle regel at man ikke må anvende henvisninger til den materielt eksisterende verden, når emnet er venstrefløjens luftkasteller. De to størrelser er nemlig ikke kompatible.

  Derfor kan fløjens tankekonstruktioner kun eksistere, hvor der er en undertrykkende magt, der kan gøre rationelle dessiderende stemmer tavse. Der er tale om et pseudoreligiøst fænomen, der helt og aldeles unddrager sig rationel tilnærmning.

  Det er selvsagt stinkende farligt, når en lille elite, i egne øjne, hævder at være i besiddelse af en indsigt og en moral, der stiller dem over almindelige mennesker, som de derfor har ret og pligt til at opdrage og forbedre.

  Det er lige her de venstreorienterede massemord begynder.

  Svar

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *