23. juni, 2024

Nettet strammes om Normstormerne

Skoledere og borgerlige politikere kræver indsigt i Normstormernes arbejdsmetoder. Billede: Pixabay.com.

Skoleledere og borgerlige politikere kræver indsigt i organisationens hemmeligholdte arbejdsmetoder.

Hvad foregår der, når den normkritiske LGBT+-organisation Normstormerne underviser børn i seksualitet på københavnske skoler?

Det vil en række borgerlige politikere og skoleledere på skoler i København gerne vide.

En af dem er Otto Strange Møller, der leder Ingrid Jespersens Gymnasieskole. Til Berlingske siger han, at det er »stærkt kritisabelt«, at Normstormerne ikke vil offentliggøre deres materiale

– Selvfølgelig skal undervisningsmateriale være transparent. Det gælder hele vores skoleliv, at det skal være transparent, siger Otto Strange Møller.

https://www.instagram.com/p/B5FlDWKh7jX/?utm_source=ig_embed&ig_rid=a10bfc75-01f1-4a7c-9f9d-736cc08a75c9
Skoleledere og borgerlige politikere vil have indsigt i, hvordan Normstormerne arbejder med børn i de københavnske skoler. Her et opslag fra Normstormernes profil på Instagram.

Internt arbejdsdokument

Normstormerne forsvarer sig med, at en offentliggørelse af materialet vil have økonomiske konsekvenser for organisationen. Det sker i en indsigelse mod en aktindsigt fremsendt af Berlingske.

»… det er et internt arbejdsdokument, som omhandler vores koncept og metode, i.e. en detaljeret redegørelse for vores fremgangsmåde. Hvis dette udleveres, er det således en direkte trussel for hele vores undervisningsarbejdes eksistens, og må derfor siges at være af yderst væsentlig økonomisk betydning for os,« skriver Normstormerne i indsigelsen, som Københavns Kommune har lagt til grund for at afvise aktindsigten.

Men den begrundelse afvises altså af både skoleledere og politikere.

– Det undergraver muligheden for gennemsigtighed i folkeskolens undervisning. Folkeskolen er en offentlig institution, og jeg synes, at vi skal have en debat om de mere værdibaseret emner, hvilket seksualundervisning kan være, siger De Konservatives Mathilde Kastbjerg, der er medlem af Børne- og Ungdomsudvalget i Københavns Kommune til Berlingske.

Vil have adgang

Som konsekvens af hemmelighedskræmmeriet foreslår De Konservative, Liberal Alliance, Nye Borgerlige og Dansk Folkeparti, at »Borgerrepræsentationen pålægger Børne- og Ungdomsforvaltningen at undersøge muligheden for, at Københavns Kommune kun tillader og benytter undervisningsmaterialer, som forældre og offentligheden kan få adgang til, hvis dette ønskes.«

Det fremgår af dagsordenen til det næste møde i Borgerrepræsentationen, som finder sted på torsdag.

Hvidvasket viden af hvide mænd

Normstormerne blev stiftet i 2012 i samarbejde mellem Børne- og Ungdomsforvaltningen i Københavns Kommune, lgbt Ungdom, LGBT-Liv/Aidsfondet og Sex & Samfund. Sex & Samfund forlod siden Normstormerne i 2019.

Normstormerne er aktive på flere sociale medier. På Instagram har Normstormerne blandt andet delt et opslag, der hævder, at »ordbøger er hvidvasket viden med forkerte definitioner skrevet af hvide mænd.« Det beretter Kristeligt Dagblad, som i lighed med Berlingske har dækket sagen.

I et af sine egne opslag, som kan ses ovenfor, opfordrer Normstormerne lærere i skoler til at fortælle eleverne om deres pronomen og til at bruge seksualundervisningen til at tale om kønsidentitet.

Normstormerne fik i 2019 7,3 millioner kroner af Københavns Kommune til sit arbejde. Et arbejde, flere altså nu ønsker at se nærmere på.

Læs også

Ny bog udkommet: Aldrig din skyld, altid din skyld - De to fortællinger om køn

Interview