25. juli, 2024

Nordmand frikendt for voldtægt: Sov mens det skete

En 28-årig mand er i Oslo blevet frifundet for voldtægt under henvisning til, at han sov, mens de seksuelle handlinger stod på. Billede: Arkivfoto.
En 28-årig mand er i Oslo blevet frifundet for voldtægt under henvisning til, at han sov, mens de seksuelle handlinger stod på. Billede: Arkivfoto.

Ifølge retten var det mest sandsynligt, at manden sov og var bevidstløs, da de seksuelle handlinger fandt sted og dermed ikke havde handlet med forsæt.

Opdateret 17/11-2016, 10:16.

En 28-årig mand er i Oslo tingret blevet frikendt for voldtægt, fordi han sov, mens de seksuelle handlinger stod på.

Hændelsen, han var anmeldt for, fandt sted i maj i fjor, hvor manden inviterede en kvinde med hjem i sin lejlighed. Da kvinden ville hjem, opfordrede han hende til at blive under forudsætning af, at »der ikke ville ske noget«.

Det indvilgede hun i, og da begge var trætte, lagde de sig til at sove i mandens seng. Her vågnede kvinden noget tid efter af, at manden var i gang med at have sex med hende, fremgår det af dommen.

Det fortæller Dagbladet.no.

Skal meget til at vække ham

Under afhøring og i retssagen har manden forklaret, at han sov og ikke husker, at der skete noget seksuelt.

– Tiltalte sagde, at han vanligvis sover tungt, og at der skal meget til at vække ham. Ifølge tiltalte skete der ikke noget seksuelt i sengen. Tiltalte forklarede, at han havde sovet, og at der efter det han vidste ikke var sket noget den nat, står der i dommen.

Undersøgelser foretaget i forbindelse med sagen har imidlertid vist, at både manden og kvinden havde hinandens DNA på deres respektive kønsorganer, noget manden stillede sig undrende over for.

Mest sandsynligt, at han sov

Til grund for sin frifindelse lagde retten, at manden »mest sandsynligt sov« og var bevidstløs, da de seksuelle handlinger fandt sted og dermed ikke havde handlet med forsæt, da han havde seksuel omgang med kvinden, som var ude af stand til at modsætte sig de seksuelle handlinger, skriver dagbladet.no.

Der lægges desuden vægt på mandens opførsel i forbindelse med hændelsesforløbet.

– Hvis han havde været klar over, at han havde haft samleje med kvinden uden hendes samtykke, og eventuelt lod som om han sov, og han ønskede at undgå ansvar for det, ville det efter rettens opfattelse have været naturligt, at han enten havde stået op og forsøgt at tale med kvinden eller gået i bad for at fjerne spor, står der i retsafgørelsen.

Kvinden glad og skuffet

Dagbladet.no fortæller, at kvinden i sagen er glad for at blive troet, men skuffet over, at manden er blevet frifundet.

– Hun er glad for, at hun er blevet troet, og at retten har hendes forklaring til grund. Men hun siger, at det er fortvivlende, at selv om hun blev troet, blev manden frikendt, fortæller kvindens bistandsadvokat, Gro Wildhagen.

Wildhagen og kvinden har endnu ikke besluttet, om de vil anke dommen.

Sexsomni

I juli blev en mand i 50’erne i Sverige frifundet i en lignende sag.

Manden havde haft sex med en mindreårig teenagepige i sin seng med sin kone sovende ved siden af. Pigen blev gravid med mandens barn, men fortalte i retten, at det var korrekt, at manden havde sovet, mens de havde sex. Manden huskede ikke episoden og blev frifundet under henvisning af, at han led af sexsomni.

Mennesker, der lider af sexsomni, kan onanere, berøre andre og gennemføre samleje i søvne. Lidelsen er sjælden og rammer især mænd.

Læs også

Ny bog udkommet: Aldrig din skyld, altid din skyld - De to fortællinger om køn

Interview