13. juni, 2024

Norge: Blåstrømper til kamp mod rødstrømper

Du kender udtrykket rødstrømpe. Men hvad med blåstrømpe? To norske feminister blæser i ny bog til angreb mod den socialistiske statsfeminisme.

Goddag til liberalfeminisme, farvel til statsfeminisme. Det er budskabet i Karen Thue og Victoria Wæthings nye bog Blåstrømper, som udkom i Norge i denne uge.

Blå strømper i stedet for røde

Thue og Wæthing kritiserer i bogen blandt andet statsfeminismens patriarkatbegreb for at gøre kvinder til ofre, som staten skal hjælpe gennem kvoter og reguleringer. Heri ligger en socialistisk grundtanke, som de to norske ‘blåstrømper’ vender sig imod.

I stedet, mener Thue og Wæthing, skal feminismen nøjes med at fokusere på, at alle mennesker uanset køn har de samme muligheder i livet – og så ellers lade det enkelte menneske træffe sine egne beslutninger.

Jeg er enig i kritikken

Jeg tilslutter mig Thue og Wæthings kritik af den venstreorienterede feminismes virkemidler. Ligestilling skal handle om at give mennesker de samme muligheder uanset køn – ikke om at tvinge mennesker til at træffe bestemte beslutninger i resultatlighedens navn.

Men modsat nordmændene mener jeg ikke, at dette fokusskifte er muligt inden for rammerne af den etablerede feminisme. I stedet må ligestillingsdebatten i mine øjne redefineres fra et nyt ståsted, som ikke er belastet af gamle dogmer og fastlåst tankegang.

Reel ligestilling uden strømper

Derfor kæmper jeg for reel ligestilling helt uden strømper. Men jeg ønsker jenterne held og lykke med deres projekt, som ser ud til at rumme mange relevante kritikpunkter i forhold til den etablerede feminismens menneskesyn og arbejdsmetoder.

Du kan læse mere om bogen Blåstrømper på norsk her.

Læs også

Ny bog udkommet: Aldrig din skyld, altid din skyld - De to fortællinger om køn

Interview