Ligestillingsnyt

Norsk feminist: Samfundet skyld i kvinders manglende orgasmer

- Gamle heteronormative idéer om, hvad sex er, dominerer samfundsbilledet og privatlivet, mener 19-årige
– Gamle heteronormative idéer om, hvad sex er, dominerer samfundsbilledet og privatlivet, mener 19-årige Maren Irene Gåre Bakkevoll fra Norge, som ikke er i tvivl om, at kvinder vil få flere orgasmer, hvis samfundets heteronormative idéer om sex bekæmpes. Billede: Arkivfoto.

»Når klimaks udebliver hos mange kvinder, er der noget, der ikke stemmer«, mener Maren Irene Gåre Bakkevoll, som peger på »heteronormative idéer om sex« som årsag.

Når kvinder ikke får lige så mange orgasmer som mænd, er det først og fremmest samfundets skyld.

Det mener 19-årige Maren Irene Gåre Bakkevoll fra Tromsø i Norge, som i et debatindlæg i Aftenposten tager emnet op.

– Gamle heteronormative idéer om, hvad sex er, dominerer samfundsbilledet og privatlivet, skriver Bakkevoll i indlægget og fortsætter lidt efter:

– Vi har sex for nydelsens skyld, men når klimaks udebliver hos mange kvinder, er der noget, der ikke stemmer.

Som forklaring angiver Bakkevoll, at kvinders seksuelle nydelse på grund af samfundets heteronormative strukturer fortsat er tabu. Et tabu, som samtidig kan forklare, hvorfor nogle mænd voldtager, advarer hun.

– Når kvinder ved så lidt om sig selv, er det ikke mærkeligt, at det er vanskeligt at kommunikere, hvad man kan lide og ikke lide, men sætter vi dette i et større billede, ser vi også, hvordan en heteronormativ idé om sex er skyld i seksuelle overgreb, skriver hun og uddyber:

– Når kvinder ikke skal nyde sex på lige fod med mænd, er det ikke vanskeligt at forestille sig, hvordan dette fører til, at nogle mænd tror, at det er i orden at bruge kvinders krop til det, de ønsker.

Vækket af feminismen

Til lokalmediet iTromsø siger Maren Irene Gåre Bakkevol, at hun er blevet opmærksom på problemet, efter hun begyndte at interessere sig for feminisme.

– Jeg begyndte at sætte mig ind i, hvad feminisme er, og hvordan kvindeundertrykkelse forsat sker i vores samfund, fortæller hun.

Om indlægget i Aftenposten siger Bakkevoll, at hun har skrevet det for at sætte fokus på, at det ikke er kvinders egen skyld, at de får færre orgasmer end mænd.

– Det, som er vigtigt for mig at få frem, er, at rigtig mange unge kvinder i dag tror, at det er deres egen skyld, og at de ikke er gode nok, forklarer Bakkevoll.

– Men det er samfundet, der er noget galt med, og ikke en selv, understreger hun.

Tobias Petersen

40 år, sociolog, tekstforfatter, freelancejournalist og ligestillingsdebattør. Jeg er helhjertet tilhænger af ligeværd, lige muligheder og lige rettigheder og skriver om alt, der har med ligestillingsdebatten at gøre i bredeste forstand. Når jeg ikke diskuterer ligestilling, skriver jeg tekster for andre.

One thought on “Norsk feminist: Samfundet skyld i kvinders manglende orgasmer

 • Jeg forstår ikke hvordan man som ung eller gammel feminist kan komme frem til en sådan konklusion.

  Hvem mon det er, de mener, der ikke ønsker at kvinder ikke skal nyde sex på lige fod med mænd?

  Og hvor henne i Skandinavien er kvinders orgasme tabu?

  Idag ser man flere kvinder der onanerer for åben skærm i ungdomsprogrammer som paradise hotel, og jævnligt er der piger der stiller sig op og fortæller om hvordan de får orgasme.

  Hvorfor mon feminister så gerne vil holde fast i sig selv som offre.

  Svar

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *