23. februar, 2024

Norsk kommune kun interesseret i forslag fra piger og kvinder

I Lørenskog Kommune inviteres piger og kvinder mellem 12 og 20 til at komme med deres ønsker i forbindelse med planlægningen af en plads for unge. Drenge og mænds ønsker er kommunen ikke interesseret i. Billede: Screenshot, Lørenskog Kommune på Facebook.

I forbindelse med planlægningen af en ny plads efterlyser Lørenskog Kommune ønsker fra borgere mellem 12 og 20. Dog kun piger og kvinder.

Norge: I Lørenskog Kommune lidt uden for Oslo skal en ny plads for unge etableres. Pladsen er i dag en kedelig parkeringsplads uden for et indkøbscenter i centrum af Lørenskog, og kommenen ønsker at omdanne den til en mødeplads for byens unge.

I den forbindelse har Lørenskog Kommune lagt en video på Facebook, hvori den opfordrer unge mellem 12 og 20 til at komme med deres forslag til, hvordan pladsen skal se ud. Der er blot et lille men: Kommunen vil kun høre fra piger og kvinder.

Drenge ekskluderes ikke

Ifølge Anita Heli, som er landskabsingeniør i Lørenskog Kommune, er beslutningen om at ekskludere drenge og mænd fra processen ikke udtryk for, at drenge og mænd ekskluderes.

Det forklarer hun i et interview med NRK.

Hvorfor er det kun piger, som får lov til at være med til at bestemme?

– Mange af de udeanlæg, vi har, bruges i betydelig større grad af drenge end af piger. Pigerne bliver ofte siddende på sidelinjen. Vi ønsker at give pigerne ejerskab til egne områder, så de ikke bare bliver tilskuere, siger Anita Heli.

Bliver drengene ekskluderet?

– Drengene bliver ikke ekskluderet. De er hjerteligt velkomne til også at bruge pladsen, siger landskabsingeniøren til NRK.

Piger vil have siddepladser og varmelampe

Om forskellen på drenge og pigers ønsker siger Anita Heli, at pigerne er mere interesserede i siddepladser end boldbaner og skateparks. Pigerne er mere til hyggeligt samvær end til konkurrencer, forklarer hun.

– Pigerne vil have en mødeplads, som indbyder til at være social, som ser godt ud, og som har farver og beplantning. Det skal være et sted med siddepladser, tag og varmelampe. Nogle ønsker sig en scene, andre vil have en fin baggrund, de kan lægge ud på sociale medier, siger Anita Heli.

Derfor er det ifølge landskabsingeniøren fornuftigt, at Lørenskog Kommune kun lytter til piger og kvinders ønsker for den nye plads.

– I Norge bruger vi ganske mange penge på anlæg, som tilfredsstiller drenges behov. Det er helt fantastisk, at Lørenskog sætter fokus på pigerne, som er meget udelukkede, og hører, hvad de ønsker sig. Det er er vældig god idé, siger Anita Heli.

Feministisk byplanlægning

Idéen om at udvikle byer med udgangspunkt i piger og kvinders præferencer kaldes feministisk byplanlægning. I Danmark argumenterer blandt andre Everyday Sexism Project for, at det skal indtænkes i byudviklingen.

Om den nuværende fremgangsmåde udtalte talsperson for foreningen Iben Hendel Philipsen i oktober, at fokus i dag er på mænds behov.

– Vi skaber områder, der er til velhavende, kulturkristne, danske mænd fra middelklassen, sagde hun.

Det gør de ikke i Lørenskog.

Læs også

Ny bog udkommet: Aldrig din skyld, altid din skyld - De to fortællinger om køn

Interview