Deltagende børnehaver, SFO’er og skoler skal blandt andet stræbe efter »at undgå et kønsspecifikt sprogbrug« og må ikke lave »grupper på basis af køn alene«.
Det skal fremover være forbudt at sige han og hun på en række børnehaver, SFO’er og skoler i hovedstadsområdet.
Det mener feminist, kønsdebattør og folketingskandidat for Alternativet, Henrik Marstal, der foreslår, at hovedstadsområdet omdannes til en »kønsneutral eksperimentalzone«.
Slut med han og hun
Den selverklærede »kønsforræder« stiller forslaget i et indlæg på sin nye blog på folkeskolen.dk sammen med sin partifælle Birgitte Kehler Holst, der er kandidat ved det forestående kommunalvalg.
– Heldigvis er der begyndt at spire initiativer frem, hvor de vante forestillinger om køn udfordres og nuanceres. Børnehaven Jordkloden på Nørrebro er blevet fremhævet flere steder. Men selv om der er et lille tøbrud i København, er der stadig lang vej endnu. Der er brug for, at den kønsneutrale tilgange bredes langt mere ud, skriver Henrik Marstal og Birgitte Kehler Holst.
– Vi vil derfor foreslå en eksperimentalzone i hovedstadsområdet, hvor en række børnehaver, SFO’er og folkeskoler på frivillig basis kunne arbejde ud fra et ikke-kønnet perspektiv ud fra disse fem guidelines:
1) Vi laver ikke grupper på basis af køn alene.
2) Vi inviterer altid begge køn med i lege og aktiviteter.
3) Voksne er rollemodeller, og det afspejles i fordelingen af opgaver og ansvar.
4) Vi stræber efter at undgå et kønsspecifikt sprogbrug.
5) Vi forskelsbehandler ikke børn på baggrund af deres køn.
En hverdag uden køn
Ifølge Henrik Marstal og Birgitte Kehler Holst. vil de fem guidelines skabe bedre trivsel blandt børnene, der går på de kønsneutrale institutioner og skoler.
– Disse guidelines kunne bidrage til at skabe en hverdag blandt børn, hvor det ikke er afgørende at have et bestemt køn for at få adgang til alle aktiviteter og læringsrum, skriver de to Alternativet-kandidater.
– Samtidig kunne alle fem guidelines på hver deres måde være en hjælp i en ofte travl hverdag, hvor alle de voksne nemt falder tilbage i rutiner og ubevidste handlemønstre, tilføjer de.