Nu går han efter børnene: Henrik Marstal vil gøre København til »kønsneutral eksperimentalzone«

Hovedstadsområdet skal omdannes til en »kønsneutral eksperimentalzone«, mener feminist, kønsdebattør og folketingskandidat for Alternativet, Henrik Marstal. Billede: Screenshot, Debatten, DR 2, dr.dk/tv/arkivfoto.

Deltagende børnehaver, SFO’er og skoler skal blandt andet stræbe efter »at undgå et kønsspecifikt sprogbrug« og må ikke lave »grupper på basis af køn alene«.

Det skal fremover være forbudt at sige han og hun på en række børnehaver, SFO’er og skoler i hovedstadsområdet.

Det mener feminist, kønsdebattør og folketingskandidat for Alternativet, Henrik Marstal, der foreslår, at hovedstadsområdet omdannes til en »kønsneutral eksperimentalzone«.

Slut med han og hun

Den selverklærede »kønsforræder« stiller forslaget i et indlæg på sin nye blog på folkeskolen.dk sammen med sin partifælle Birgitte Kehler Holst, der er kandidat ved det forestående kommunalvalg.

– Heldigvis er der begyndt at spire initiativer frem, hvor de vante forestillinger om køn udfordres og nuanceres. Børnehaven Jordkloden på Nørrebro er blevet fremhævet flere steder. Men selv om der er et lille tøbrud i København, er der stadig lang vej endnu. Der er brug for, at den kønsneutrale tilgange bredes langt mere ud, skriver Henrik Marstal og Birgitte Kehler Holst.

– Vi vil derfor foreslå en eksperimentalzone i hovedstadsområdet, hvor en række børnehaver, SFO’er og folkeskoler på frivillig basis kunne arbejde ud fra et ikke-kønnet perspektiv ud fra disse fem guidelines:

1) Vi laver ikke grupper på basis af køn alene.

2) Vi inviterer altid begge køn med i lege og aktiviteter.

3) Voksne er rollemodeller, og det afspejles i fordelingen af opgaver og ansvar.

4) Vi stræber efter at undgå et kønsspecifikt sprogbrug.

5) Vi forskelsbehandler ikke børn på baggrund af deres køn.

En hverdag uden køn

Ifølge Henrik Marstal og Birgitte Kehler Holst. vil de fem guidelines skabe bedre trivsel blandt børnene, der går på de kønsneutrale institutioner og skoler.

– Disse guidelines kunne bidrage til at skabe en hverdag blandt børn, hvor det ikke er afgørende at have et bestemt køn for at få adgang til alle aktiviteter og læringsrum, skriver de to Alternativet-kandidater.

– Samtidig kunne alle fem guidelines på hver deres måde være en hjælp i en ofte travl hverdag, hvor alle de voksne nemt falder tilbage i rutiner og ubevidste handlemønstre, tilføjer de.

Tobias Petersen

40 år, sociolog, tekstforfatter, freelancejournalist og ligestillingsdebattør. Jeg er helhjertet tilhænger af ligeværd, lige muligheder og lige rettigheder og skriver om alt, der har med ligestillingsdebatten at gøre i bredeste forstand. Når jeg ikke diskuterer ligestilling, skriver jeg tekster for andre.

9 thoughts on “Nu går han efter børnene: Henrik Marstal vil gøre København til »kønsneutral eksperimentalzone«

 • 19. november 2017 kl. 11:23
  Permalink

  Det er sygt med tiltag, der vil undertrykke kønnene

  Svar
 • 19. november 2017 kl. 11:24
  Permalink

  Det er sygt at ville undertrykke kønnene.

  Svar
 • 19. november 2017 kl. 23:54
  Permalink

  Fortalere for kønsneutralitet, som her, forsøger at konstruere sig til det umulige. Køn er forskellige. De punkter, der opstilles her, er så kunstige, at hvis de forsøges udført, risikerer man at skabe køns- og identitetsforvirrede børn/unge med ringe evne til at skelne og sætte grænser. Punkterne afslører samtidig en uvidenhed om, hvordan pædagoger og lærere allerede arbejder i virkelighedens verden. Og man glemmer at undersøge og anerkende de fordele, det giver, når man ind imellem tilrettelægger aktiviteter for børn af samme køn.

  Svar
 • 20. november 2017 kl. 00:31
  Permalink

  Kan den kastes i havnen med cementsko på?

  Svar
  • 20. november 2017 kl. 01:47
   Permalink

   Super ide lad oz endelig gøre det,før dette klovneparti får mere fat på vores poder

   Svar
 • 22. november 2017 kl. 11:10
  Permalink

  det sørgelige ved en mand som Henrik Marstal, er at han vil skabe kønsneutralitet selvom han netop har foreslået at unge mænd ikke skal ha adgang til et bestemt område på Roskildefestivallen.

  Det må da få selv blinde til at spærre øjnene op.

  Svar
  • 2. maj 2018 kl. 11:37
   Permalink

   Ja, eller når han plæderer for at flere gadenavne skal opkaldes efter kvinder og samtidig med stor glæde lader en vej opkalde efter sig selv.

   Svar
   • 3. maj 2018 kl. 09:38
    Permalink

    Historien om, at Marstal har fået opkaldt en gade efter sig, blev bragt 1. april. Så siger jeg ikke mere. 🙂

    Svar
    • 3. maj 2018 kl. 16:05
     Permalink

     Haha, ok det er god humor alligevel.
     Jeg røg i med begge ben. Skidt at blive ført bag lyset, godt at det var en and og at der stadig ser ud til at være noget fornuft tilbage 🙂

     Svar

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *