23. februar, 2024

Opsigtsvækkende melding fra regeringen: Seksårige skal kunne skifte køn på nettet

Seksårige skal fremover juridisk kunne skifte køn, mener regeringen. De Konservative er dog imod. Billede: Arkivfoto.

Børn ned til seks år skal fremover kunne foretage »juridisk kønsskifte«, mener regeringen, der vil skæve til Norge, hvor muligheden allerede eksisterer.

Opdateret 8/6/2018, 6:55.

I Danmark skal man være 18 for at købe spiritus, 18 for at købe tobak og 15 for at dyrke sex. Men fremover skal man kunne skifte køn, fra man er bare seks gammel.

Det meddeler ligestillingsminister Eva Kjer Hansen, som tidligere i dag fremlagde regeringens nye LGBTI-handlingsplan.

– Der er en meget klar melding fra organisationerne på området om, at en del unge er kommet i klemme, og den vil vi gerne imødekomme. Så må vi drøfte nærmere, hvad det er for betingelser, der skal gøre sig gældende, siger Eva Kjer Hansen til Jyllands-Posten.

Ifølge de nuværende regler skal man være 18 år for at få foretaget et juridisk kønsskifte.

Bliver regeringens ønsker til virkelighed, vil børn ned til seks år med deres forældres godkendelse fremover kunne skifte køn via deres cpr-nummer, uden at de behøver ændre på deres krop. I praksis betyder det, at børnene får et nyt cpr-nummer, der svarer til det køn, de identificerer sig som.

Bekymring hos Etisk Råd og Sexologisk Klinik

Mens foreningen for støtte til transkønnede børn jubler over regeringens ønske om at lade seksårige børn bestemme, hvilket køn de har lyst til at være, advarer Etisk Råd mod tiltaget.

– Det bliver en form for stedfortrædende, subjektiv holdning til køn, når forældrene skal give tilladelse, siger formand for Etisk Råd, Gorm Greisen, til Jyllands-Posten.

Også behandlingsansvarlig overlæge Birte Smidt fra Sexologisk Klinik for transkønnethed i Region Hovedstaden løfter pegefingeren. Hun anerkender, at idéen giver god mening for de unge, men påpeger, at børn ofte skifter holdning til deres køn, når de bliver ældre.

– Mange børn fastholder ikke deres transkønnethed over tid, og så skal de skifte tilbage. Det er bekymringsværdigt, siger Birte Smidt til Jyllands-Posten.

Konservative imod

Det Konservative Folkeparti er modstander af ændringen og understreger, at der indtil videre kun er tale om en undersøgelse, ikke et forslag.

– Vi giver ikke nogen en lige højre, men det er vores indtryk, at der er skabt en forståelse af, at regeringen er på vej med et forslag om at indføre juridisk kønsskifte for børn ned til seksårsalderen, siger partiets politiske ordfører, Mette Abildgaard, til Berlingske.

– Det er ikke det, der ligger i den tekst, der er opnået enighed om, tilføjer hun.

Mette Abildgaard er bekymret for, at indførelse af juridisk kønsskifte for seksårige kan ende med at skade mere, end det gavner.

– Vi frygter, at vi vil se mange skift frem og tilbage, hvor man det ene år er pige, og det andet år er dreng, siger hun.

– Derudover gør vi børn en meget stor bjørnetjeneste, som kan give en splittet identitet, hvis et køn bliver noget, man kan skifte fra 6.-7.-klasse og fra 7.- 8.-klasse igen, tilføjer Mette Abildgaard.

Læs også

Ny bog udkommet: Aldrig din skyld, altid din skyld - De to fortællinger om køn

Interview