23. juni, 2024

Pas på ‘wokefish’: Kvinder advarer mod ny datingtrend

Nogle mænd lyver om deres politiske holdninger for at få succes på datingmarkedet. Fænomenet kaldes 'wokefishing'. Billede: Pixabay.com.
Nogle mænd lyver om deres politiske holdninger for at få succes på datingmarkedet. Fænomenet kaldes ‘wokefishing’. Billede: Pixabay.com.

Nogle mænd narrer kvinder til at indgå forhold ved at foregive at være mere »progressive«, end de faktisk er. Fænomenet kaldes ‘wokefishing’

Opdateret 1/8-2020, 15:32.

Er du kvinde, og har du haft en kæreste, som viste sig at være mindre optaget af venstreorienteret identitetspolitik, klimaaktivisme og veganisme, end han gav udtryk for, da I mødtes?

Så er du måske blevet ‘wokefished’!

Begrebet er lanceret af den 22-årige engelske skribent og feminist Serena Smith, der I et indlæg om ‘wokefishing’ på Vice, som også New York Post har lagt mærke til, definerer ‘wokefishing’ som følger:

– ‘Wokefishing’ er, udtrykt simpelt, når folk foregiver at have »progressive« politiske holdninger for at lokke potentielle partnere. En ‘wokefish’ kan starte med at præsentere sig selv som en demonstrationsgående, sexpositiv, antiracistisk, intersektionel feminist, som drikker etisk dyrket hvedemælk og har læst alle Audre Lordes bøger flere gange. Men i virkeligheden er de ligeglade. Eller, som det ofte er tilfældet, de er det stik modsatte i deres personlige liv. Det er lidt ligesom ‘catfishing’, men specifikt med politiske holdninger.

Tog afstand fra Jordan Peterson, men ville diskutere

I indlægget fortæller Senera Smith både om sine egne og andres oplevelser med mænd, der viste sig ikke at være så »progressive«, som de gav sig ud for at være.

En af dem, Zara på 23, fortæller:

– Til at starte med virkede han meget filosofisk, artistisk og belæst. Han var passioneret miljøforkæmper og tog kraftig afstand fra Jordan Peterson. Men han ville debattere alle argumenter og spille djævlens advokat hele tiden. Han accepterede ikke, at nogle ting er fundamentale for folks identitet og ikke står til diskussion. En gang forsøgte han over for min bedste ven, der er queer, at argumentere for, at heteroseksuelle er lige så undertrykte som homoseksuelle. Jeg fandt hans behov for at debattere trættende og ofte nedslående, og han anerkendte aldrig sine egne privilegier.

Zara afsluttede kort efter forholdet, da hun »realistisk set ikke havde nok til fælles med ham.«

Mangfoldighedstilhænger viste sig at være tidligere nazist

En anden, Hannah på 19, var sammen med en mand i et halvt år, før det gik op for hende, at han var højreorienteret.

– Da vi først begyndte at tale sammen, snakkede han om, hvor frygtelig, han syntes, »hvidheden« af hans uddannelse var, og hvor meget han ønskede, at det sydlige England [hvor han var fra] var mere mangfoldigt, fortæller hun.

Men derefter gik tingene i den forkerte retning.

– Han præsenterede mig for sine venner som »sin frække araberkæreste« og afslog det med, at det var en joke, beretter Hannah.

– En dag satte han mig ned og begyndte at græde og fortalte mig, at han tidligere havde været involveret i nazigrupper. Han sagde, at før, han mødte mig, ville han ikke have haft lyst til at gifte sig med en ikke-hvid person, fordi han tænkte, at – jeg citerer – »børn af blandede racer var urene«, tilføjer hun.

Kort efter afbrød Hannah forholdet til ham.

Kan skyldes filtre i datingapps

I sit indlæg nævner Serena Smith coronakrisen og George Floyds død som mulige årsager til, at mange på datingmarkedet er blevet mere bevidste om politiske signaler og værdien af dem.

Samtidig peger hun på, at indførelsen af politiske filtre i nogle datingapps kan være en del af årsagen til fremkomsten af ‘wokefishing’.

Nogle mænd vil, når de opdager, at de bliver sorteret fra på grund af deres politiske holdninger, ændre teksten i deres profil, så de slipper igennem filteret og kan komme i kontakt med flere kvinder, mener hun.

Skadeligt for kvinder at blive udsat for ‘wokefishing’

Ifølge sex- og parforholdseksperten Layla, der til daglig driver Instagram-kontoen Lalalaletmeexplain, kan det skade kvinder at blive udsat for ‘wokefishing’.

– At indse, at du er blevet snydt af en romantisk partner, kan have ødelæggende og langvarige effekter. Den, der er blevet snydt, kan komme til at sætte spørgsmålstegn ved hele sin virkelighedsopfattelse og føle sig usikker på sin evne til at vurdere mennesker korrekt, siger hun til Vice.

Hvad angår mænd med markant anderledes politiske holdninger er Laylas råd klart: Drop dem.

– For personer, der forstår, at politiske holdninger påvirker menneskerettigheder, er det usandsynligt, at et forhold kan oppebæres med en, hvis værdier ikke er på linje med vores. Mange nylige politiske bevægelser er baseret på moralske værdier. Det er ting, man ikke kan være »enige om at være uenige om«, fordi de har en direkte indflydelse på andre menneskers liv, siger hun.

Læs også

Ny bog udkommet: Aldrig din skyld, altid din skyld - De to fortællinger om køn

Interview