21. april, 2024

Pensionskasse presser kvinder ind i bryggeribestyrelse

Royal Unibrews nye bestyrelse består af udelukkende af mænd. Sådan bør det ikke være, mener pensionskassen MP Pension. Billede: Royal Arena på Amager. Wikimedia Commons, fotograf: Jenny Andersson, News Øresund.

Royal Unibrew lover efter pres fra pensionskassen MP Pension at ændre kønsfordelingen i bestyrelsen.

20 procent kvinder i bestyrelsen i 2020.

Sådan lyder løftet fra bestyrelsesformand i Royal Unibrew, Walther Thygesen, efter bryggeriets generalforsamling tirsdag, hvor pensionskassen for magistre og psykologer, MP Pension, var mødt op med krav til bryggeriet om at ændre kønsfordelingen i bestyrelsen.

Proteststemte ved generalforsamling

MP Pension stemte ved generalforsamlingen imod den nye bestyrelse, og krævede at få svar på, hvorfor den består af 10 mænd og ingen kvinder.

Det fortæller MP Pension på Facebook.

»MP Pension er ikke tilfreds med kønsfordelingen i bestyrelsen i bryggeriet Royal Unibrew. Ganske vist fremstår bestyrelsen kompetent – men der er ikke en eneste kvinde i den 10 mand store bestyrelse. Derfor mødte chef for ansvarlige investeringer i MP, Troels Børrild, op på generalforsamlingen i Royal Unibrew for at stemme imod den nye bestyrelse – og få en forklaring«, skriver MP Pension.

Bedre beslutninger og bedre resultater

Ifølge Troels Børrild ønsker MP Pension flere kvinder i Royal Unibrews bestyrelse, fordi det giver »bedre beslutninger og bedre resultater«. Pointer, Royal Unibrew, der må formodes at ønske såvel gode beslutninger som gode resultater, altså hidtil har overset.

– Vi presser de danske selskaber på ligestilling og diversitet, fordi det giver bedre beslutninger og bedre resultater. Danmark halter efter resten af norden i forhold til kvinder i bestyrelser, og den skævhed vil MP Pension gerne være med til at rette op på, siger Troels Børrild.

MP Pension, der har investeret 25 millioner i Royal Unibrew, fortæller, at bryggeriet tog kritikken til sig og kvitterede med et løfte om at »lægge sig i selen for, at Royal Unibrews målsætning om 20 procent kvinder i bestyrelsen i 2020 skal nås«.

Blandet modtagelse

Blandt følgerne af MP Pension har pensionskassens aktivisme fået en blandet modtagelse.

– Tak for jeres indslag om Royal Unibrew – fedt at læse helt konkret om jeres handlinger ift. jeres værdier. Det gør jer mere »levende«, skriver Anita Schmelling.

– I skriver at I ikke er tilfredse med kønsfordelingen i bestyrelsen. Jeg spørger igen, hvilke data I har, der indikerer, at det medfører mindre indtjening end hvis der var kvinder med i bestyrelsen. Dem vil jeg meget gerne se. Ellers må jeg opfatte det som et udslag af at I i MP alle er en flok røde lejesvende, der meler jeres egen politiske kage, før I prioriterer at lave gode afkast til os stavnsbundne medlemmer, skriver Mathias Reumert Madsen.

Læs også

Ny bog udkommet: Aldrig din skyld, altid din skyld - De to fortællinger om køn

Interview