Kommentar

Persona non grata

Persona non grata

I går blev jeg og flere andre blokeret og beskyldt for at »miskreditere, håne og hade feminister« af Sarah Elizabeth Daley fra ‘En Feminists Bekendelser’.

I går aftes modtog jeg og en række andre det, der bedst kan beskrives som en ‘skideballe’, af Sarah Elizabeth Daley – kvinden bag Facebookside ‘En Feminists Bekendelser’ – som beskyldte os for at »miskreditere, håne og hade feminister« og for gennem vores ord og kommentarer at skabe »utryghed«.

Se, nu kunne jeg bruge lang tid på at tilbagevise Sarahs påstande. Men jeg har så meget tillid til folks dømmekraft, at jeg ikke er et øjeblik i tvivl om, at enhver, der læser, hvad jeg skriver her på siden, vil være klar over, at hun tager fejl. Eventuelle nye læsere kan med fordel starte med at læse selve grundlaget for Reelligestilling.dk. Heraf fremgår det meget klart, at jeg går ind for ligeværd, ligestilling og er modstander af enhver form for kønsdiskrimination.

Jeg kunne også bruge lang tid på at reflektere over, hvorfor Sarah kommer til så forkert en konklusion. Men det vil jeg heller ikke gøre. I korthed fremgår min opfattelse af det spørgsmål af denne kommentar:

 

Ærgerligt, men ikke overraskende

Jeg synes naturligvis, at det er ærgerligt, at Sarah ikke ønsker dialogen. Men det overrasker mig ikke. Jeg har flere gange spurgt hende, om hun ville deltage i et interview, og hun har hver gang afvist det. Også selv om jeg har tilbudt hende de bedst tænkelige muligheder i forhold til gennemlæsning etc., så hun kunne være sikker på ikke at blive fejlciteret eller udlagt forkert.

Det er trist, men forståeligt, at en del af de danske feminister nu lukker sig om sig selv. Jeg beklager det. Jeg ønsker udvekslingen af synspunkter, fordi jeg tror på, at det er vejen til at blive klogere. Jeg forsøger virkelig at forstå, hvorfor feministerne mener, hvad de mener, fordi jeg er af den opfattelse, at udgangspunktet for en god diskussion er at forsøge at forstå modpartens holdninger.

10 gode ting ved feminisme

Som et kuriosum kan jeg her vise, hvad jeg mener. Det er nemlig sådan, at jeg det meste af tiden er i gang med flere indlæg, hvorfor jeg har diverse kladder liggende. Bemærk datoen for kladden med titlen ’10 gode ting ved feminisme’, som er 18. august. Det er altså ikke noget, jeg er gået i gang med at skrive nu, men for en uge siden.

Og læs så, hvad jeg skriver i starten af det ufærdige indlæg:

Sammenlign derefter med indholdet af Sarahs ‘skideballe’. Hvis du ikke kan se forskel på, hvem der ønsker en fri og respektfuld dialog, og hvem der ønsker at miskreditere, håne og hade andre, så er jeg bange for, jeg ikke kan bringe dig nærmere.

Kære feminister

Hvis du læser med, Sarah, skal du vide, at jeg ønsker det bedste for dig. Det samme gælder for dig, Trine, og for jer andre. Mit ærinde er på ingen måde personligt. Jeg har stor respekt for den energi I lægger i det, I opfatter som jeres kamp for et bedre samfund. På mange måder er det imponerende at følge, fordi I formår at skabe debat og flytte holdninger. Hatten af for det.

Men jeg må altså afvise, at jeg skulle være »forelsket« I jer, som I skriver her:

Når jeg bruger tid på at skrive om jeres holdninger, skyldes det, at I er væsentlige aktører i den del af ligestillingsdebatten, der foregår på de sociale medier. Og så skriver jeg altså om meget andet end jer. Der er langt over 200 artikler her på siden, og kun en brøkdel af dem har noget med jer at gøre.

Jeg vil gerne slutte med at udtrykke min forståelse for, at I tager kritik så nært. Jeg kan godt forstå, at når man investerer så meget af sig selv, som I gør, så rammer kritikken hårdere. Jeg kan godt forstå, at det må føles, som om kritikken handler om jer personligt.

Jeg kan kun sige, at det for mit vedkommende ikke er tilfældet. Når jeg sætter spørgsmålstegn ved elementer af feministisk teori eller en udtalelse, en feminist har fremsat, så er det synspunktet og argumenterne, jeg kritiserer. Ikke personen.

Jeg vil til enhver tid støtte jeres ret til at have jeres holdninger og til at arbejde for at udbrede dem. Jeg ville ønske, at I gjorde det samme den anden vej.

Tobias Petersen

40 år, sociolog, tekstforfatter, freelancejournalist og ligestillingsdebattør. Jeg er helhjertet tilhænger af ligeværd, lige muligheder og lige rettigheder og skriver om alt, der har med ligestillingsdebatten at gøre i bredeste forstand. Når jeg ikke diskuterer ligestilling, skriver jeg tekster for andre.

9 thoughts on “Persona non grata

 • Tak endnu engang Tobias for den sobre tone. Jeg tager virkelig hatten af for at du kan holde hovedet koldt. Set i lyset af den fokus der har været på især mænds tone i debatter på nettet, må det være lidt pinligt for fremtrædende feminister at se deres egne fuldstændig usaglige og hadefulde tråde.

  Men altså som sagt så viser det jo med al tydelighed at feministerne, som vi har set det før, hverken ønsker debat med nogen som er uenige eller ligestilling.

  men for at være helt ærlig virker de faktisk direkte uintelligente på den tråd du viser.

  Iøvrigt så kan man ikke se mig som en følger, men jeg følger dig nu alligevel Tobias, og er glad for du påpeger de ting du gør, på en intelligent og saglig måde.

  Svar
  • Tobias Petersen

   Tak, Bo 🙂

   Svar
 • Hehe, det er jo altid utryghedskabende at blive modsagt.

  Hvis alle bare er enige om alting, så får vi en dejlig tryg verden 🙂

  Så hold op med at skabe dig, Tobias, og fald til patten….

  Svar
  • Tobias Petersen

   Ja, det kan være, det er det, der er løsningen 🙂

   Svar
 • Det er nok ikke gået din opmærksomhed forbi, at Amnesty International og Human Rights Watch er kommet med udmeldinger, der i konservative og religiøse kredse kan virke kontroversielle. Og der bliver råbt op og afvist og insisteret på, at den gamle vin er god nok, selv om den er blevet til eddike.
  Men kampen er tabt, og vulgaristernes argumenter falder igennem og imødegåes uden besvær af evidensbaserede argumenter.

  Suk… måske er lixtallet for højt, og vulgaristerne må klare sig med at råbe højere og verbalt slagte modstanderen.

  Tobias, bevar lixtallet som det er, og lad skrigeskinkerne råbe sig hæse på Reel Ligestilling.

  Svar
  • Tobias Petersen

   Jeg synes ikke, det ene udelukker det andet, Harald. Men det er taget til efterretning. I øvrigt kan du anbefales at læse denne kronik, hvis du ikke allerede har gjort det. Den handler om netop det emne, du omtaler, og lixtallet i den er bestemt ikke i den lave ende 🙂 Kronikøren, Christian Groes-Green, som selv er feminist, kritiserer radikalfeministernes ageren i prostitutionsdebatten og efterlyser klare svar fra dem på en række områder: http://www.information.dk/543018

   Svar
 • Så efter mit skriv, at du allerede havde behandlet udviklingen. Så fald ned på mig og krum halsen og tak fordi du orker.

  Svar
 • … og hvor er det dog en pupertetsagtig tilgang de har.
  Den lille forelskelsestråd nærmest emmer af skjulte længsler …

  Svar

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *