13. juni, 2024

Piger skal »klæde sig anstændigt« for drenges skyld

Det er blandt andet toppe som denne, der nu forbydes på den finske skole. Foto: Flickr.com.
Det er blandt andet toppe som denne, piger nu anbefales ikke at gå med på den finske skole. Foto: Flickr.com.

Finland: Finske piger skal ændre tøjadfærd på skole, fordi asylansøgerdrenge ellers ikke kan håndtere mødet med pigerne.

Opdateret 21/9-2015, 16.40: Ifølge norske artikler om den finske artikel har skolen ikke krævet af nogen, at de skulle ændre tøjstil. Skolen har diskuteret sagen med eleverne, og de har »tatt positivt imot anbefalingene«, hedder det. Der er altså tale om en (kraftig) anbefaling, ikke et decideret forbud.

En god feministisk ide er tanken om, at man skal »fix the system, not the women«, hvis man skal opnå ligestilling på diverse områder. Altså at det ikke er kvinder, der skal tilpasse sig et givet system eller regelsæt for at blive ligestillet med mænd, men at systemet eller regelsættet skal justeres, så det har plads til både mænd og kvinder.

Finske piger skal klæde sig i mere tækkelige klæder

En skole i Finland har valgt at gå den modsatte vej. Her må piger ikke længere have nedringede toppe på og skal generelt »kle seg i mer tekkelige klær« på grund af asylansøgere, som kommer til landet. Men det er slet ikke noget problem, påpeger en rådgiver på skolen:

– Man trenger ikke store utringninger. Det er ikke mye forlangt at man tar på seg en bluse med litt høyere hals eller har et skjerf rundt halsen, siger hun til den finske avis Savon Sanomat, som norske VG refererer til i sin artikel om emnet.

Kvindelige elever må ikke være for afslørende

Pigernes højere kraver og tørklæder er nødvendige for blandt andet at gøre det lettere for drenge med muslimsk baggrund at håndtere mødet med de finske piger.

»Møtet med mannlige elever fra muslimske land ved folkehøyskolen Pohjois-Savon blir lettere å takle hvis de kvinnelige elevene bruker klær som ikke er for avslørende«, skriver den finske avis.

Synlig bar hud på kvinderne er et problem

Ifølge skolens rådgiver er det især den bare hud, der er problemet, idet den kan virke forstyrrende.

– For eksempel når man hilser på hverandre, kan de konsentrere seg om situasjonen og ikke på det forstyrrende øyeblikket når det er synlig bar hud på kvinnene, siger hun til avisen.

In Finland they fix the women, not the system

»Fix the system, not the women« er således ikke en ide, man hylder på folkehøyskolen Pohjois-Savon i Finland.

I stedet for at adressere det egentlige problem – at asylansøgerdrengene har svært ved at håndtere mødet med helt almindeligt klædte finske piger – kræver man at pigerne skal tilpasse sig for at undgå det.

Den forkerte løsning

Det er i mine øjne den forkerte vej at gå. Den rigtige – og naturlige – ville være at bruge tid på at forklare drengene, hvordan kønsrollerne og -normerne er i Finland.

Det er forståeligt, at det er svært at håndtere mødet med en anderledes kultur, hvor kønnene omgås hinanden på en anden måde, end man er vant til.

Men hvis asylansøgerdrengene skal være i Finland i længere tid, skal de under alle omstændigheder før eller siden lære, hvordan mænd og kvinder omgås i Finland.

Her burde skolen være det oplagte sted at starte læringsprocessen. At kræve at pigerne dækker sig til i skolen forbereder ikke drengene på den virkelighed, der venter i resten af det finske samfund.

Læs også

Ny bog udkommet: Aldrig din skyld, altid din skyld - De to fortællinger om køn

Interview