19. april, 2024

PlanBørnefonden bekræfter: Stadig ingen plan om drengepris

PlanBørnefonden uddeler hvert år en pigepris. En drengepris uddeler PlanBørnefonden ikke. PlanBørnefonden har heller ingen planer om at gøre det. » Billede: Pixabay.com.

PlanBørnefonden uddeler hvert år en pigepris. En drengepris har organisationen ingen planer om at uddele.

PlanBørnefonden uddeler hvert år sin pigepris i forbindelse med FN’s internationale pigedag.

Prisen gives til en person eller organisation, der har gjort en ekstraordinær indsats for at fremme ligestilling.

Vinderen findes ved, at PlanBørnefondens Pigeprisjury indstiller tre kandidater, som danskerne derefter kan stemme på.

I år gik prisen til De grønne pigespejdere, som vandt med 43 procent af stemmerne.

2020: Ingen drengepris i sigte

PlanBørnefondens pigepris er blevet uddelt siden 2018.

Reelligestilling.dk spurgte sidste år PlanBørnefonden, om fonden havde planer om også at uddele en drengepris. Til det svarede PlanBørnefonden nej.

Hvad er årsagen til, at PlanBørnefonden uddeler en pigepris, men ikke en drengepris?

– Fordi vi som organisation kæmper for at gøre opmærksom på de mange områder, hvor piger bliver diskrimineret alene på grund af deres køn. Pigeprisen er til for at hylde dem, der tager del i den kamp og gør en forskel for pigers rettigheder, svarede Allan Bjerreskov, Press Manager i PlanBørnefonden.

Har PlanBørnefonden nogen planer om at indstifte en drengepris?

– Nej, svarede Allan Bjerreskov.

2021: Stadig ingen drengepris i sigte

I forbindelse med årets uddeling af PlanBørnefondens pigepris bekræfter PlanBørnefonden, at fonden fortsat ingen planer har om at uddele en drengepris.

– Vi har ikke en drengepris på tapetet. Vi uddeler pigeprisen, fordi vi ser behov for fokus på den særlige diskrimination, som mange piger oplever pga køn og alder. Det går hånd i hånd med at vi arbejder med drenge, piger, myndigheder mv. for børn og unges rettigheder, skriver PlanBørnefonden på Twitter.

PlanBørnefondens Pigeprisjury havde i år erhvervskvinde Stine Bosse i spidsen. På Twitter forsvarer hun, at PlanBørnefonden ikke uddeler en pris til drenge.

– Undertrykkelse af piger er og har været systematisk mange steder i verden. Vi ved gennem både erfaring og videnskab, at indsatser overfor piger og kvinder hjælper hele samfundet. Også drenge og mænd, skriver Stine Bosse.

PlanBørnefonden giver på sin hjemmeside besøgende mulighed for målrettet at støtte piger. En tilsvarende mulighed for målrettet at støtte drenge findes ikke.

PlanBørnefonden har desuden en underside med titlen ‘Vi støtter pigerne’. En tilsvarende underside med titlen ‘Vi støtter drengene’ findes ikke.

Vi er der altså ikke endnu

Modtagerne af PlanBørnefondens Pigepris 2021, De grønne pigespejdere, var glade for at vinde prisen.

– Vi skal virkelig væk fra den tankegang, at vi er ligestillede i Danmark, for vi er der altså ikke endnu, sagde en af prismodtagerne.

– Men det fikser vi! sagde en anden de de glade pigespejdere.

Læs også

Ny bog udkommet: Aldrig din skyld, altid din skyld - De to fortællinger om køn

Interview