13. juni, 2024

Politiker trodser piger: Stop ‘pigeaktiviteter’ i SFO

- - Pigerne efterlyste nogle mere stille aktiviteter, og drengene ønskede flere fysiske aktiviteter. Det var sådan, tilbuddet opstod, fortæller rektor på Steidal Skole, Kristin, om de aktiviteter, en lokalpolitiker nu vil have stoppet. Billede: Arkivfoto/sociale medier.
– Pigerne efterlyste nogle mere stille aktiviteter, og drengene ønskede flere fysiske aktiviteter. Det var sådan, tilbuddet opstod, fortæller rektor på Steindal Skole, Kristin By Vollset, om de aktiviteter for drenge og piger, en lokalpolitiker nu vil have stoppet. Billede: Arkivfoto/sociale medier.

Norge: Pigerne i SFO’en på Steindal Skole i Trondheim er glade for aktiviteter som ‘neglespa’ og ‘vi laver armbånd’. Men aktiviteterne skal stoppes, mener Venstre-politiker Hanne Moe Reitan.

I skolefritidsordningen på Steindal Skole i Trondheim er nogle aktiviteter målrettet drenge og piger.

Eksempelvis har pigerne aktiviteter som ‘lav din egen sæbe’, ‘lav dit eget armbånd’ og ‘neglespa’, mens drengene har ‘PC-dag’ og ‘fart og sjov i gymnastiksalen’.

Pigernes eget ønske

De opdelte aktiviteter er populære og er blevet igangsat på baggrund af ønsker fra pigerne selv. Det fortæller rektor på skolen, Kristin By Vollset.

– Pigerne efterlyste nogle mere stille aktiviteter, og drengene ønskede flere fysiske aktiviteter. Det var sådan, tilbuddet opstod. Dette er et tilbud, eleverne har glædet sig til, og som har været populært, siger Vollset til Bergens Tidende.

– Vi har ikke haft tanker om kønsopdeling bag det. Det har været noget, som har været ønsket af pigerne, tilføjer rektoren.

Politiker: Vi må handle

De opdelte aktiviteter finder sted på 3. og 4. klassetrin, og samlet er der tale om ca. 1,5 time af børnenes i alt 19-20 timer om ugen i SFO’en.

Eleverne kan desuden vælge andre aktiviteter, for eksempel fri leg, hvis de ikke ønsker at deltage i de opdelte.

Men det er ingen undskyldning, mener Venstre-politikeren Hanne Moe Reitan, som nu vil tage sagen op i byrådet.

– Jeg reagerer på, at det er delt ind i køn. Jeg hørte om en lignende sag for ikke så længe siden. Dette kommer jeg til at tage op i byrådet, siger hun til Dagbladet og fortsætter:

– Jeg har to spørgsmål, jeg ønsker at stille til ordføreren: Hvad kan gøres for at hindre kønssegregering og forstærkelse af stereotypier i Trondheim-skolen? Hvad vil blive gjort i håndteringen af denne og lignende sager?

Vrede på Twitter

Hanne Moe Reitan delte tidligere i dag en oversigt over aktiviteterne på Twitter, og flere har i løbet af dagen reageret i skarpe vendinger mod SFO’ens kalender.

– Savner ‘botox’, ‘vi laver siliconebryster’ og ‘fedtsugning af lår og baller’, skriver en.

– Stop kønshjernevask!, skriver en anden.

– Er dette en spøg?, skriver en tredje.

Moe Reitans tweet kan ses under artiklen.

Ingen klager

Rektor på Steindal Skole, Kristin By Vollset, fortæller, at skolen ikke har modtaget klager fra forældre over aktiviteterne, men at skolen vil lytte, hvis det sker.

– Hvis forældreudvalget ønsker at ændre på ordningen, så er det selvfølgelig noget, vi vil vurdere, siger Vollset til Dagbladet.

https://twitter.com/HanneMoeReitan/status/770873192697200640?ref_src=twsrc%5Etfw

Læs også

Ny bog udkommet: Aldrig din skyld, altid din skyld - De to fortællinger om køn

Interview