Ekstra Bladets chefredaktør, Poul Madsen, roser på Twitter sin opinionsredaktør, Mads Kastrup, for at have opfundet et »fremragende, dækkende ord«.
»Privilegieblindhed« er et godt ord, synes Ekstra Bladets chefredaktør, Poul Madsen.
Faktisk så godt, at han på Twitter roser sin opinionsredaktør, Mads Kastrup, for at have opfundet det.
– ‘Privilegieblindhed’ fældede Anna Mee Allerslev! Fremragende, dækkende ord opfundet af Mads Kastrup, skriver Poul Madsen på det sociale medie.
‘Privilegieblindhed’ fældede @annaallerslev ! Fremragende, dækkende ord opfundet af @madskastrup #dkpol https://t.co/jP3LDuiUZo
— Poul Madsen (@pomaEB) October 25, 2017
Har været brugt i årevis, også af Ekstra Bladet
Det passer dog naturligvis ikke, at Mads Kastrup har opfundet begrebet »privilegieblindhed«, og det burde Poul Madsen være klar over.
Det feministiske begreb er blevet brugt i den offentlige debat i Danmark i årevis, blandt andre af den markante feministiske debattør Henrik Marstal.
– Debatten har brug for et opgør med den hvide, heteroseksuelle mands privilegieblindhed, skrev den tidligere Ibens-bassist og selverklærede »kønsforræder« eksempelvis i januar 2015 i et debatindlæg med titlen ‘Den hvide mand fylder for meget’.
Hertil kommer, at Ekstra Bladet selv har anvendt ordet så sent som i juli måned.
Det skete i en leder om Enhedslistens frontkvinde, Pernille Skipper, med titlen ‘Kammerat Pernille’.
– Pernille Skipper personificerer hermed det egentlige i den journalistiske serie, Politiken for tiden under titlen ’Den forbandede elite’ fumler med. Med sin benægtelse legemliggør hun den afvisning, der i et stykke tid har huseret i det, man kan kalde Politiken-segmentet over, at der skulle findes en kulturel og politisk elite i Danmark. Sikke noget vrøvl, har det lydt. Og lad os modgå det med en serie, har man derpå tilføjet, skriver Ekstra Bladet.
– Men blindheden er netop problemet. Selve privilegieblindheden. For det gør den talende og dagsordensættende elite blank, hvad angår virkelig uprivilegerede menneskers liv – de syge, de fortabte, de uheldige, kontanthjælpsloft-ramte eller klientgjorte i Danmark, tilføjer avisen.
I sociologien kan privilegiebegrebet spores tilbage til begyndelsen af det 20. århundrede. Det blev første gang brugt i 1903 af den amerikanske sociolog og historiker W. E. B. Du Bois i essayet ‘The Souls of Black Folk’.