23. maj, 2024

Rasmus Brygger: Hygiejnebind hører ikke hjemme på avisforsider

»Det er er helt fint at I er stolte af de ting, som kommer ud af jeres krop, og at I har lyst til at hylde jeres kropsfunktioner. Men kan vi andre ikke få lov til at slippe for at se og høre på det, tak?«, skriver Rasmus Brygger i dag på Facebook - og det har fået flere til at reagere.
»Det er er helt fint at I er stolte af de ting, som kommer ud af jeres krop, og at I har lyst til at hylde jeres kropsfunktioner. Men kan vi andre ikke få lov til at slippe for at se og høre på det, tak?«, skriver Rasmus Brygger i dag på Facebook – og det har fået flere til at reagere.

Rasmus Brygger vil ikke se hygiejnebind på forsider af aviser, og det har skabt heftig debat under foreløbig fire opslag på hans Facebook-profil.

Rasmus Brygger, der opfatter sig selv som feminist, tog tidligere i dag afstand til Politikens forside, som viser et billede af et brugt hygiejnebind.

Politikens forside fra i dag, som har fået blandt andre Rasmus Brygger til at reagere.
Politikens forside fra i dag, som har fået blandt andre Rasmus Brygger til tasterne.

– Kald mig bare snerpet. Men jeg synes hverken, at yogurt og surdej lavet af skedesafter eller menstruation og hygiejnebind hører til på forsiden af en landsdækkende avis, eller at det overhovedet er en feministisk kampplads. Tværtimod bekræfter man lige de suverænt værste fordomme om feminister. Det er er helt fint at I er stolte af de ting, som kommer ud af jeres krop, og at I har lyst til at hylde jeres kropsfunktioner. Men kan vi andre ikke få lov til at slippe for at se og høre på det, tak?, skrev han i et opslag på Facebook tidligere i dag.

Opslaget førte til heftig debat, og Brygger reagerede et par timer senere med et nyt opslag.

– Noget af det værste der kan ske for en politisk bevægelse er, at man bliver bedre til at tale med de overbeviste, end dem man rent faktisk skal overbevise. Liberale er slemme til det, men feminister er værre. Nej, men har ikke skabt en god debat, ved at mange taler om det. Hvis man tror det, så har man helt misforstået debattens formål: Det handler ikke om at “skabe debat”, det handler om at flytte folks holdninger. Og der gør det altså ikke noget godt (og tro mig, jeg taler ud fra erfaring), at kommunikere så provokerende som man evner. Jo, du får masser af reaktioner og opmærksomhed – men du skubber også alle dem væk, som du faktisk forsøger at kommunikere med. Feministiske dagsordener fylder mere end de længe har gjort. Men gør det noget godt for debatten? Ikke entydigt, skrev han i opslag nummer to.

Debatten var dog langt fra slut, og Brygger måtte prøve med en ny vinkel i et tredje opslag.

– Berlingske skriver provokerende om kvinder og karriere, og siger, at de har skabt en debat. Feminister: Nej, I har ej. For en debat, der bare provokerer og skaber modreaktion, er ikke nogen reel debat. Feminister provokerer med brugte hygiejnebind, og siger, at de har skabt en debat. Mig: Nej, I har ej. For en debat, der bare provokerer og skaber modreaktion, er ikke nogen reel debat, skrev han denne gang.

Men heller ikke det tredje opslag overbeviste dem, der mener, at Brygger er gået over stregen med sit ønske om at blive fri for at se på hygiejnebind på avisforsiderne, og som i løbet af dagen har rettet skarp og til tider personlig kritik mod den liberale feminist. En kritik, Brygger selv hentyder til i sit fjerde og foreløbig sidste opslag om emnet.

– Jeg har en lille pik, mansplainer, synes menstruation er mere klamt end voldtægt og er i øvrigt ikke rigtig feminist. Alt det fordi jeg som feminist er uenig med andre feminister i en relativ lille sag. Hvis det er sådan I debatterer med en af jeres egne, vil jeg bare gerne vide, hvilken effekt I så tror, I har på dem, der i forvejen har det svært med feminister?, skriver han.

Debatterne er fortsat i fuld gang på Rasmus Bryggers Facebook-profil. Vil du følge eller deltage i diskussionen, kan du klikke dig videre til de fire opslag nedenfor. Vil du hellere vide, hvad det er ved hygiejnebind, som gør, at de ifølge Rasmus Brygger ikke hører hjemme på avisforsider, kan du læse hans svar på det spørgsmål her.

Læs også

Ny bog udkommet: Aldrig din skyld, altid din skyld - De to fortællinger om køn

Interview