16. juli, 2024

Rød finanslov fjerner finansiering af HPV-vacciner for unge drenge

Fra 1. januar 2022 skal forældre til drenge født i 2006 og første halvår af 2007 selv betale, hvis deres sønner skal HPV-vaccineres. Billede: Pixabay.com

Unge pigers HPV-vacciner finansieres fortsat. Ifølge overlæge er der ingen sundhedsfaglig begrundelse for beslutningen.

Fra 1. januar 2022 skal forældre til drenge født i perioden 1. januar 2006 til 30. juni 2007 selv betale, hvis deres sønner skal have en HPV-vaccine.

Det er en konsekvens af den netop vedtagne finanslov, hvis aftaleparter har valgt at udfase en eksisterende ordning, der betød, at vaccinationen var offentligt finansieret for drenge i denne aldersgruppe.

Piger under 18 kan fortsat modtage HPV-vaccinen på skatteydernes regning, mens forældre til drengene i gruppen – drenge, som i dag er 14-15 gamle – efter ordningens udløb 31. december skal betale op til 4.500 kroner af egen lomme for vaccinationen.

Det samme skal mænd mellem 18 og 25, der dyrker sex med mænd. Også deres mulighed for offentligt finansieret HPV-vaccination forsvinder 1. januar 2022.

Det fortæller Altinget.

Kan hverken begrundes sundhedsfagligt eller økonomisk

HPV-vaccine mindsker risikoen for flere kræftformer samt kønsvorter, og Ifølge overlæge Janne Villemoes Bigaard er der intet sundhedsfagligt belæg for beslutningen.

– Det er svært at se, hvad begrundelsen skulle være for ikke at redde unge mennesker fra at få en kræftsygdom senere i livet. Jeg forstår det ikke. Det er ikke bedømt på faglighed, men en ren politisk beslutning, siger hun til Altinget.

Heller ikke økonomisk giver udfasningen mening. Det ville koste op til 180 mio. kroner at bevare ordningen, men ifølge Janne Villemoes Bigaard viser beregninger, at omkostningerne ved ikke at videreføre ordningen er højere end ved at bevare den.

Det skyldes den behandling, en del af drengene som konsekvens af manglende vaccination senere vil få brug for.

Finanslovsaftalen, som heller ikke på ligestillingsområdet prioriterer drenge og mænd, er indgået mellem regeringen, Socialistisk Folkeparti, Radikale Venstre, Enhedslisten, Alternativet og Kristendemokraterne.

Læs også

Ny bog udkommet: Aldrig din skyld, altid din skyld - De to fortællinger om køn

Interview