Roskilde Festival donerer 50.000 kr. til feministisk forening, der hævder at kæmpe for diversitet. I praksis kæmper foreningen for kvinder og feminister.
Opdateret 15/9 2017, 11:59.
Roskilde Festival er kendt for at støtte feministiske projekter, og nu slår festivalen til igen.
Modtageren er denne gang foreningen Pluralisterne, der hævder at arbejde for større diversitet i dansk kulturliv ved at udarbejde alternative kildelister, medierne kan benytte.
– Projektets helt centrale redskaber er crowdsourcing og lister, skriver Pluralisterne på deres hjemmeside.
– Vi producerer lister med normbrydende kandidater med specifikke, efterspurgte kompetencer ved hjælp af vores netværk på de sociale medier, uddyber de.
Formålet med listerne er ifølge foreningen af øge diversiteten i medierne og i dansk kultur.
– Vi har startet PLURALISTERNE, fordi der i Danmark manglede en aktiv, positiv og kollektiv indsats, der kan medvirke til at skabe en bredere og mere retvisende repræsentation i netop det danske kulturliv og generelle mediebillede, forklarer foreningen.
Og det er altså den indsats, Roskilde Festival nu støtter med 50.000 kr.
Tager man et kig på Pluralisternes lister, bliver man dog hurtigt klar over, at det med mangfoldighed, repræsentation og normbrud er noget, der alene hører hjemme i foreningens salgstaler.
For listerne er alt andet end mangfoldige, repræsentative og normbrydende.
Et godt eksempel er listen over ‘Debattører med viden om politiske aktionsformer og ligestilling‘.
Da ligestillingsdebatten er tungt domineret af feministiske debattører og synspunkter, ville det normbrydende være at producere en liste over ikke-feministiske debattører.
Men det har Pluralisterne ikke gjort.
Faktisk har de gjort præcis det modsatte. Listen over ‘Debattører med viden om politiske aktionsformer og ligestilling’ rummer 73 personer, som alle er feminister. Heriblandt flere navne, som i forvejen har nærmest fri taletid i debatten, blandt andre Emma Holten og Ulla Tornemand.
På Facebook skriver Pluralisterne, at »listerne kan være med alt fra marinebiologer og eksperter i amerikansk indenrigspolitik til spiludviklere og orkesterdirigenter, men fælles for alle listerne er, at kandidaterne derpå bryder normen på det pågældende område«.
Hvordan 73 feminister med Emma Holten og Ulla Tornemand i spidsen bryder normen i den ligestillingsdebat, de i forvejen er dronninger af, er for det neutrale øje meget svært at se.
Mens listen over ‘Debattører med viden om politiske aktionsformer og ligestilling’ er fuldstændig ensidig, hvad angår politisk orientering, og kun bidrager til at støtte den ulighed, der i forvejen er i ligestillingsdebatten, er andre af Pluralisternes lister ensidige af en anden årsag: alle de opførte er kvinder.
Det gælder eksempelvis listen over ‘Arkitekter‘, hvor 44 af 44 på listen er kvinder, listen over ‘Britisk politik‘, hvor 18 af 18 er kvinder, og listen over ‘Filosoffer‘, hvor 33 af 33 er kvinder.
Også her er det svært at genkende slagordene om mangfoldighed, repræsentation og diversitet, og også på disse lister optræder kendte navne, som snarere synes at være en del af normen inden for deres område end i modsætning til den, som for eksempel Ulla Terkelsen, Lykke Friis og Marlene Wind.
På Facebook glæder Pluralisterne sig over donationen på 50.000 kr. fra Roskilde Festival, og det er ikke svært at forstå.
Når man er i stand til at sige ét, gøre noget andet og stadig få sponsorer til at hoppe på limpinden, har man som aktivistisk forening grund til at klappe sig selv på ryggen.