Skal man skifte fortov for ikke at gøre en kvinde bange?

Hvad skal man gøre, når man går bag en kvinde på gaden en mørk aften? Billede: Arkivfoto.
Hvad skal man gøre, når man går bag en kvinde på gaden en mørk aften? Billede: Arkivfoto.

En mand kommer til at gå bag en kvinde på gaden en mørk aften. Hvad skal han gøre?

Alle kvinder kender situationen. De fleste mænd gør også.

Det er aften, og man kommer gående på gaden. Måske er man på vej over til en ven, måske er man på vej hjem.

På en eller anden måde kommer man til at gå bag en kvinde.

Hun kan være drejet til fra en sidegade, stået ud af en bus eller kommet ud af butik, men nu er her her, og hun går lige dér, 5-10-15 meter foran.

Der er ikke andre på gaden, og man fornemmer, at hun ikke bryder sig om situationen. Var det et nøglebundt, hun lige knugede i hånden? Var det mobilen, hun tog frem?

Hvad skal man gøre?

Som jeg ser det, er der fire muligheder:

 1. Man går videre, som man ville have gjort, hvis hun ikke var der
 2. Man sætter farten ned eller stopper op, så hun kommer langt foran
 3. Man sætter farten op og overhaler
 4. Man går over på det modsatte fortov.

Jeg talte med en mand om situationen i dag, og han var meget klar i sin holdning.

– Det er simpelthen ikke rimeligt, at det er mig, der skal ændre adfærd, fordi en anden opfatter mig som et problem, sagde han.

Det kan jeg godt følge ham i. Men jeg kan også godt forstå de kvinder, der synes, at det er ubehageligt at have en fyr gående lige bag sig meter efter meter en mørk aften.

Samtidig er det irriterende at være ham fyren, der går bagved. Nogle gange kan man godt mærke, at kvinden synes, det er ubehageligt.

Men hvad skal man gøre ved det? Man går der jo, fordi man er på vej et sted hen.

AFSTEMNING FOR KVINDER: En mand går lige bag en kvinde på gaden en mørk aften. Hvad skal han gøre?
×

AFSTEMNING FOR MÆND: En mand går lige bag en kvinde på gaden en mørk aften. Hvad skal han gøre?
×

Tobias Petersen

40 år, sociolog, tekstforfatter, freelancejournalist og ligestillingsdebattør. Jeg er helhjertet tilhænger af ligeværd, lige muligheder og lige rettigheder og skriver om alt, der har med ligestillingsdebatten at gøre i bredeste forstand. Når jeg ikke diskuterer ligestilling, skriver jeg tekster for andre.

4 thoughts on “Skal man skifte fortov for ikke at gøre en kvinde bange?

 • 8. september 2016 kl. 12:29
  Permalink

  Da jeg ikke er binært kønnet, har jeg tilladt mig at stemme på begge sider.

  Svar
  • 8. september 2016 kl. 12:48
   Permalink

   Det er helt i orden, og andre ikke-binære personer er naturligvis velkomne til at gøre det samme.

   Svar
 • 14. september 2016 kl. 11:30
  Permalink

  Tror vi alle sammen kender den følelse? mener det ikke kun forbeholdt kvinder at få den slags ubehag, jeg har det også sådan i visse situationer at det godt kan virke ubehageligt at der går en anden bag mig på den måde, men det nok noget ligger dybt i os mennesker tænker jeg? vi skal passe på med og gøre det til et problem forbeholdt kvinder, som sagt tror jeg de fleste af os på en eller anden måde kender til det.

  Det kan og skal aldrig være sådan at man som mand skal begynde at skifte fortov fordi en kvinde foran føler sig utrykt ved man går der, det kan aldrig blive mandens ansvar og problem hun føler sådan, det kan heller ikke blive mands skyld at man i sammenfundet generelt ser ham som farlig og en man skal passe på, det ikke manden der noget galt med, det vores sammenfunds stereotype billede af mænd, og det skal man aldrig give efter for, vi skal heller ikke vise kvinder god grund til at være bange for os på den måde, syntes de her debatter efterhånden er gået over gevind hvor vi tegner et stereotype billede af mænd og gør kvinder til ofre for mænd som giver folk det syn, men i realiteten udsættes mænd også for vold, krænkelser og voldtægt, så for et år siden en udseendelse med en ung fyr der var udsat for en voldtægt af en anden mand, og at antallet af drenge og mænd der udsat for det er højre end tallene i virkeligheden viser, fandt den her:

  http://nyheder.tv2.dk/2015-11-12-tabu-saa-mange-maend-bliver-voldtaget-om-aaret

  Så har i den for mænd stemt på den øverste, da jeg ikke vil fortsætte det kønssyn, som i mine øjne bidrager til drenge og mænd holder sig tilbage med disse ting, men kan se på hvor der er blevet stemt både hos kvinder og hos mænd at folk er fornuftige og vi ikke alle har det middelalderlige mandesyn heller. 🙂

  Svar
  • 14. september 2016 kl. 11:49
   Permalink

   Tak for din uddybende kommentar, Christian. Og som du siger, mener de fleste – omkring tre ud af fire, både blandt mænd og kvinder – ifølge afstemningen, at manden blot skal gå videre, som han ellers ville have gjort.

   Svar

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *