Ligestillingsnyt

Socialdemokrater: Aarhusianske kvinder undertrykkes af vejskilte

Alt for få veje i Aarhus er opkaldt efter kvinder, mener byens socialdemokrater, der vil nedsætte et vejnavnenævn for at løse problemet. Billede. Wikimedia Commons, Villy Fink Isaksen.

7,3 procent af vejnavnene i Aarhus Kommune er opkaldt efter kvinder, og det er for lidt, mener byens socialdemokrater, der nu vil gøre noget ved problemet.

Kvinder i Aarhus diskrimineres af byens vejnavne. Det mener socialdemokraterne i Aarhus, som nu kræver handling på området.

– Vejskiltene er vores bys hukommelse og identitet – en måde at huske og hylde de personer, der har haft stor betydning for vores by og vores land, siger byrådsmedlem for Socialdemokratiet Lone Hindø til Århus Stifttidende.

– Derfor synes jeg også, at det er problematisk, når vi stadig ser en så stor ulighed mellem kønnene i vejnavngivningen, tilføjer hun.

Firdobling på 15 år

Antallet af aarhusianske vejnavne, som er opkaldt efter kvinder, er firdoblet siden 2003.

Dengang udgjorde de kvindelige vejnavne 1,8 procent af navnene på byens veje, gader, pladser og torve, mens andelen i dag er 7,3 procent.

En stor fremgang, men altså langt fra nok for de aarhusianske socialdemokrater.

Vil have et vejnavnenævn

I Københavns Kommune findes et vejnavnenævn, som forholder sig til vejenes navne, og socialdemokraterne i Aarhus ønsker, at man finder en lignende løsning i Danmarks næststørste by.

Derfor har partiet sendt et forslag til byrådet om at undersøge, hvordan man håndterer vejnavne i andre danske kommuner.

– Det er vigtigt, hvordan vi fremadrettet moderniserer vejnavngivningen. Det har nemlig en stor symbolsk betydning, hvad vi kalder vores pladser, torve, gader og veje, siger næstformand i teknisk udvalg Ango Winther (S) til Århus Stifttidende.

– Derfor mener vi, det er fornuftigt at undersøge, hvordan man gør i andre kommuner, og der er Københavns Vejnavnenævn bestemt en mulig løsning, der kan være med til at skabe mere lighed i vejnavngivningen, tilføjer han.

Tobias Petersen

40 år, sociolog, tekstforfatter, freelancejournalist og ligestillingsdebattør. Jeg er helhjertet tilhænger af ligeværd, lige muligheder og lige rettigheder og skriver om alt, der har med ligestillingsdebatten at gøre i bredeste forstand. Når jeg ikke diskuterer ligestilling, skriver jeg tekster for andre.

3 thoughts on “Socialdemokrater: Aarhusianske kvinder undertrykkes af vejskilte

  • Ak ak ak….

    det bliver spændende hvornår de kære feminister (der jo arbejder for ligestilling) brokker sig over alle de skibe der er døbt med kvinde navne. :o)

    Svar
  • Det kommer vel af at det er mænd der har udrettet 99% af alle betydningsfulde bedrifter igennem historien så man kan argumentere for at mænd er underrepræsenteret i antallet af skilte der bærer mandenavne, hvis over 7% har kvindenavne.

    Svar

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *