13. juni, 2024

Sofie Hagen: »Alle terrorister er mænd«

Ifølge den danske feminist og standupkomiker Sofie Hagen er alle terrorister mænd. Ifølge forskere er tre ud af ti terrorister kvinder. Billede: Tore Sætre/arkivfoto.

Ifølge den danske feminist og fedmeforkæmper Sofie Hagen skyldes terrorisme ikke først og fremmest islam, men mænd.

Opdateret, 5/6-2017, 7:03.

Hvis du gik og troede, at terrorangrebene mod Europa handlede om islam, kan du godt tro om igen.

Det mener Sofie Hagen, der foruden at være feminist og frontperson for kropsaktivistgruppen FedFront er internationalt anerkendt standupkomiker.

– Alle terrorister er mænd. Dette er et problem med giftig maskulinitet. Mange flere af terroristerne er mænd end (hævdende at være) muslimer. Forhold jer til det!, skrev den i London bosatte standupper søndag på Twitter.

Screenshot, Twitter, Sofie Hagen.

Tweetet var en opfølgning til et tweet om emnet, Hagen havde skrevet omkring en halv time tidligere.

– Hvis jeg slog dig i ansigtet i Leonardo DiCaprios navn, ville du så synes, at Leo var ond? Eller at jeg var en kælling med en dårlig undskylding?, lød det på det tidspunkt fra Hagen.

Screenshot, Twitter, Sofie Hagen.

Tre ud af ti terrorister menes at være kvinder

Hagens påstand om, at alle terrorister er mænd er imidlertid ikke korrekt.

Så sent som i april blev tre kvinder anholdt i London forud for et terrorangreb, og generelt menes op mod 30 procent af alle terrorister at være kvinder.

Et tal, som blandt andre daværende redaktør for Dansk Kvindesamfunds fagblad, Kvinden & Samfundet, Ulrikke Moustgaard, oplyste til P1 Morgen i 2011, idet hun samtidig understregede, at tallet er behæftet med usikkerhed.

– Vi har set mange eksempler på, at kvinder begår terroraktioner, både i Moskva, Irak, Palæstina, Israel og alle mulige steder. Men det er svært at sætte tal på, hvor mange der er, sagde hun ved den lejlighed.

Kvinders evne til på lige fod med mænd at begå terror blev på samme tidspunkt understreget af forsker i radikalisering og jihadisme ved Dansk Institut for Internationale Studier (DIIS) Ann-Sophie Hemmingsen.

– Vi har stadig nogle meget sejlivede forestillinger om, at kvinder er ikke-voldelige, sagde Hemmingsen til Berlingske.

– Kvinder bliver ikke massemordere, kvinder bliver ikke sexforbrydere, fordi kvinder ikke er onde, fortsatte hun.

– Hvis kvinder kan skabe liv, kan de ikke på samme tid rumme at tage liv. Men det kan de sagtens, understregede Hemmingsen.

I Danmark har senest Kundby-pigen været et eksempel på, at terror ikke er forbeholdt mænd.

Læs også

Ny bog udkommet: Aldrig din skyld, altid din skyld - De to fortællinger om køn

Interview