27. februar, 2024

Stine Bosse vil tvinge virksomheder og presse mænd: Vi kommer ikke i mål ad frivillighedens vej

Stine Bosse har mistet troen på, at der kommer flere kvinder i virksomhedernes ledelser ad frivillighedens vej. Billede: Wikipedia, fotograf: Uffe Weng.

Virksomheder skal tvinges til at ansætte flere kvinder på ledende positioner, mener Stine Bosse, der også vil presse mænd til at tage mere barsel.

I 2013 indførte Thorning-regeringen et krav om, at større virksomheder skulle opstille måltal og strategier for at få flere kvinder i ledelserne.

Men det er langt fra alle virksomheder, der efterlevet kravet. Alene i år har Erhvervsstyrelsen givet 47 påbud til virksomheder for ikke at overholde loven, fortæller Magisterbladet.

Og det duer ikke, mener erhvervskvinde Stine Bosse.

– Jeg troede jo, at det med loven ikke længere blev nødvendigt at tale om kvoter, siger hun til Magisterbladet.

– Men skal man undgå kvoter, er det jo under forudsætning af, at loven virker, og det gør den jo tydeligvis ikke, tilføjer hun.

Noget er fundamentalt galt

Den tidligere Tryg-direktør forstår ikke, hvorfor de danske virksomheder nøler med at få ansat flere kvinder i nøglepositioner. Over for Magisterbladet antyder hun, at det må dreje sig om fordomme og dovenskab.

– Jeg kender mange kvinder, som er voldsomt dygtige, og som i den grad kan leve op til kravene om at komme ind i ledelserne, men deres telefoner er langtfra rødglødende, siger hun.

– I stedet genbesætter man typisk poster med folk, der ligner en selv. Der er noget fundamentalt galt, tilføjer Stine Bosse, som ikke ser nogen anden udvej end tvang.

– Jeg kan ikke forestille mig, at man kan komme i mål med at opnå mere ligestilling i ledelserne ad frivillighedens vej. Nu har vi talt om dette i 15 år uden at komme i mål, siger hun.

Mænd skal presses til at tage mere barsel

Over for Magisterbladet tilføjer Stine Bosse, at det også er nødvendigt at øremærke en del af barslen til mænd.

Ikke fordi mænd har godt at af være mere sammen med deres børn, men fordi det vil gavne kvinders muligheder på arbejdsmarkedet, at mænd tager flere pauser fra det.

– Politikerne bør øremærke barsel til mænd, for tager mændene en større del af barslen, så vil det også påvirke kvinders muligheder for at gøre karriere, og det vil ændre kulturen omkring kvinder i erhvervslivet, fastslår hun.

Læs også

Ny bog udkommet: Aldrig din skyld, altid din skyld - De to fortællinger om køn

Interview