17. juli, 2024

Svensk nyvalg giver Feministisk Initiativ ny chance

Svenskerne skal til valgurnerne igen til marts. Det giver Feministisk Initiativ en ny chance for at komme i Riksdagen.

Den svenske statsminister, Stefan Löfven, har meddelt på et pressemøde, at han vil udskrive valg, som skal afholdes den 22. marts 2015. Beslutningen kommer kun to en halv måned efter sidste valg og er en konsekvens af, at Sverigedemokraterne stemte for de borgerlige partiers budgetforslag og dermed bragte den socialdemokratiske regering i mindretal.

Fokus i valgkampen bliver formentlig, hvad de etablerede partier skal stille op over for Sverigesdemokraterne, der med sin indvandringskritiske profil opnåede 12,9% af stemmerne ved valget i september.

Feministerne skal hente 0,9% mere

Men nyvalget er samtidig en ny chance for feministerne i Feministisk Initiativ, der ved valget i september fik 3,1% af stemmerne og således faldt for den svenske spærregrænse på 4%. Trods partiets på områder ekstreme holdninger var Feministisk Initiativ tæt på, og med et nyvalg i marts får feministerne chancen for at hente de sidste 0,9% af vælgerne og komme i Riksdagen.

I en valgkamp, der på forhånd tegner til at blive et spørgsmål om moral, har feministerne gode chancer for at profilere sig som ‘de gode’, der kæmper for det modsatte af de ‘onde’ sverigedemokrater. Feministisk Initiativ kan på den måde kapre vælgere, der stemmer i protest mod Sverigedemokraterne.

Valget bliver spændende at følge, og det forekommer ikke usandsynligt, at feminismen i Sverige efter 22. marts får direkte politisk indflydelse.

Læs også

Ny bog udkommet: Aldrig din skyld, altid din skyld - De to fortællinger om køn

Interview