Svensk politi vil forhindre seksuelle overgreb ved at uddele armbånd med teksten »tafsa inte« – »grams ikke« – til piger og kvinder på festivaler.
Et hånd mellem benene, et kram bagfra i mylderet på et diskotek eller en festival, en person, der holder en anden fast, mens en tredje tager den fastholdte på brysterne, billeder af kønsdele, som vises eller sendes til nogen, der ikke har bedt om det.
Det er situationer, mange unge kender, skriver svensk politi på sin hjemmeside. Men at gramse på nogen mod deres vilje er ulovligt, påpeger politiet og understreger, at det et område, man tager meget alvorligt.
– Politiet ser alvorligt på seksuelle krænkelser, eftersom det i særdeleshed rammer unge. Det er åbenlyst en meget krænkende lovovertrædelse, som hele samfundet må blive bedre til at modarbejde, siger rigspolitichef Dan Eliasson til hjemmesiden.
»Grams ikke«-armbånd skal forhindre voldtægt
Som et led i kampen mod seksuelle krænkelser har svensk politi besluttet sig for at uddele armbånd til piger og kvinder ved sommerens festivaler og andre store begivenheder.
På armbåndene står der »tafsa inte«, som på dansk betyder »grams ikke«, og politiet håber med armbåndskampagnen at få flere til at anmelde de seksuelle krænkelser.
– På den måde kan vi fastholde opmærksomheden på sagen og opfordre dem, som berøres, til at anmelde, siger rigspolitichefen.
Bred oplysning er ikke løsningen
Armbåndskampagnen, som politiet offentliggjorde tidligere i denne uge, kritiseres både på sociale medier og i svenske aviser.
Lederskribent i Svenska Dagbladet, Per Gudmundson, påpeger, at kampagnen ikke rammer den specifikke gruppe, som står bag mange af overgrebene. Han henviser til en udredning af de omfattende sexovergreb i Køln nytårsaften 2015.
– Udredningen slog fast, at næsten samtlige mistænkte gerningsmænd, 149 af 153 personer, var indvandrere. To tredjedele kom fra Marokko og Algeriet. 68 var asylansøgere, 18 befandt sig illegalt i landet og 47 havde ukendt status (man kunne ikke afgøre, om de befandt sig legalt eller illegalt i landet). Fire var mindreårige, som var kommet uden forældre, og 10 havde fået opholdstilstand, skriver han i sin leder om kampagnen.
Han henviser desuden til en svensk rapport, der peger på det samme.
– Rapporten ‘Situationsrapport over seksuelle krænkelser samt forslag til foranstaltninger‘ fra maj skriver, at »I de situationer, hvor lovovertrædelserne udføres af gerningsmænd i en større gruppe på offentlige pladser og i svømmehaller har gerningsmændene først og fremmest været unge, som søger eller nyligt har fået asyl i Sverige«, skriver Gudmundson.
Ifølge Gudmundson er politiets armbåndskampagne fejlslagen, fordi den henvender sig til alle i stedet for at henvende sig til dem, det drejer sig om.
– Seksuelle overgreb af den type, som diskuteres i forbindelse med Køln, og i Sverige blandt andet i forbindelse med festivalen We Are Stockholm, er hovedsageligt ikke et spørgsmål om »hele samfundet«, »unge« eller endda »mænd mellem 15 og 25«, som politiets kommunikationsafdeling insinuerer, fortsætter Gudmundson og afslutter lederen med ordene:
– Det, vi behøver, er ikke primært bred oplysning, men målrettede indsatser for at stoppe en specifik gruppe gerningsmænd.
Gør I grin med mig?
På Twitter kritiserer den borgerlige debattør Rebecca Weidmo Uvell rigspolitichefen for armbåndskampagnen og foreslår, at han udskiftes med en anden.
– Armbånd? Politiet arbejder med…..armbånd? Gør I grin med mig? Eliasson er det første, som Alliansregeringen burde fyre, skriver hun.
Stefan Olsson, som er lokalpolitiker for Sverigedemokraterne, kritiserer ligeledes kampagnen. Han opfordrer politiet til at at bruge en ganske anden slags ‘armbånd’ i kampen mod seksuelle overgreb.
– Tips fra coachen til rigspolitichef Dan Eliasson. Dette er de eneste armbånd, som fungerer mod gramsere. Brug dem!, skriver han i sit tweet, som viser et billede af et par håndjern.
Armband? Polisen jobbar med…..armband? Skämtar ni med mig? Eliasson är den 1:a som Alliansregering borde ge foten. pic.twitter.com/U3dphrU8E1
— Rebecca Weidmo Uvell (@RebeccaWUvell) June 29, 2016
Tips från coachen till Rikspolischefen Dan Eliasson. Detta är de "enda" armbanden som fungerar mot tafsande. Use it! pic.twitter.com/nlbf1T95IS
— Stefan Olsson (@stiffeolsson) June 29, 2016