Sverige: Piger skal lære feministisk selvforsvar i skolen

Svenske piger skal fremover lære feministisk selvforsvar i skolen. Det mener Vänsterpartiet i Skellefteå i Sverige, som vil gøre undervisningen obligatorisk.

Piger skal fremover lære feministisk selvforsvar i skolerne, hvis det står til Vänsterpartiet. Det fortæller Sveriges pendant til DR, SVT.

I første omgang drejer det sig om skolerne i Skellefteå kommune. Her vil Vänsterpartiet indføre feministisk selvforsvar som obligatorisk del af undervisningen for piger fra 6. klasse og opefter.

– Vi ser, at samfundet er uligestillet, det ses overalt, siger Weidan Gong fra partiet til SVT.

– Den seksualiserede vold er en alvorlig konsekvens af vores uligestillede samfund, og det rammer kvinder og piger i alle aldre, uddyber hun.

Det er årsagen til, at pigerne skal lære feministisk selvforsvar i skolen, mener Gong, der selv er instruktør i feministisk selvforsvar.

– Dels skal kvinder lære at slås og at håndtere virkelige situationer. Dels skal undervisningen indeholde en psykisk del, hvor kvinder taler om, hvordan de rammes af uligestilling. Der skal også være øvelser i, hvordan man skaber mere plads, for mænd er overordnet kvinder i dag, forklarer Gong.

Det er ikke kun pigerne, der skal undervises i at håndtere det uligestillede svenske samfund. Også drengene skal lære om feminisme og ligestilling.

– Vi vil tilbyde drenge forelæsninger eller andre aktiviteter om feminisme og ligestilling. Kvinder kan ikke sidde og vente på, at manden skal tage et skridt tilbage. Vi må have en strategi for at håndtere det her, afslutter Gong.

Vänsterpartiet håber, at de øvrige partier vil stemme for forslaget om feministisk selvforsvar i skolen. Sker det, vil undervisningen blive en obligatorisk del af den skemalagte undervisning. Inden forslaget skal drøftes, får alle kommunens kvindelige ledere og deres døtre mulighed for selv at afprøve det feministiske selvforsvars lyksaligheder.

Links

Jeg har oversat Weidan Gongs udtalelser til dansk. Læs den originale artikel på svensk på svt.se her.

Tobias Petersen

40 år, sociolog, tekstforfatter, freelancejournalist og ligestillingsdebattør. Jeg er helhjertet tilhænger af ligeværd, lige muligheder og lige rettigheder og skriver om alt, der har med ligestillingsdebatten at gøre i bredeste forstand. Når jeg ikke diskuterer ligestilling, skriver jeg tekster for andre.

4 thoughts on “Sverige: Piger skal lære feministisk selvforsvar i skolen

 • 24. april 2015 kl. 16:10
  Permalink

  I kunne også, kære Sverige, lade være med at importere så mange indvandrere. Så ville antallet af voldtægter sjovt nok falde med mange, mange procent…

  Svar
 • 25. april 2016 kl. 10:34
  Permalink

  Kirken har i hundredevis af år forsøgt at styre menneskets sex liv. Nu forsøger staten så at overtage kirkens plads. Held og lykke til vores svenske broderfolk.

  Svar
 • 25. april 2016 kl. 12:42
  Permalink

  Hvis i vil vide hvordan det her ender søg efter “social justice on universities in america and britain” i forskellige varianter, Sverige vil blive fuldt ud doktrineret og ødelagt.

  Svar
 • 18. juni 2016 kl. 18:58
  Permalink

  Det forekommer mig, at der er en interessekonflikt mellem “Weidan Gong” stillingsbetegnelse som “instruktør i feministisk selvforsvar” (af internettet fremgår det dog, at hun også er lærer), og hendes rolle i et parti, som forlanger feministisk selvforsvar gjort obligatiorisk i skolen.

  I de fleste andre sammenhæng ville en sådan interessekonflikt da blive påtalt og vendt i pressen?

  Nu er jeg selv tidligere kampsports- og selvforsvarsinstruktør af den gamle skole, der lærer især kvinder, at skridtet, øjnene, struben og ørerne er valide mål hvis modstanderen er fysisk overlegen og nødværgerettens kriterier opfyldt.
  Og jeg synes da at det er en god ide, at både mænd og kvinder lærer basalt selvforsvar. Det giver mere selvtillid, både i overfaldssituationer og i generel kontakt med fysisk intimiderende typer.

  Men at bruge en stor del af undervisningsstiden på at lære den ene del af gruppen at den anden del er monstre, der konstant begår strukturelle og fysiske overgreb, og den anden del at de er monstre etc, virker ærligt talt ret skørt.

  Og uhensigtsmæssigt, både i forhold til at håndtere og præventivt forhindre overfald.

  Svar

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *