17. september, 2024

SVT-serie om biologiske kønsforskelle er ‘Hjernevask’-light

Forfatter og journalist Belinda Olsson ser på biologiske kønsforskelle i SVT-serien ‘Från savannen til Tinder’. Billede: SVT.

‘Från savannen till Tinder’ bringer den norske successerie i behagelig erindring.

SVT – Sveriges pendant til DR- har produceret en serie i fire afsnit om biologiske kønsforskelle. Serien hedder ‘Från savannen til Tinder’, og hvert afsnit varer 30 minutter. De første to afsnit har været vist i Sverige, mens de sidste to ruller over skærmen de kommende to onsdage, 1/9 og 8/9.

Serien anføres af forfatter og journalist Belinda Olsson, som sekunderes af professor og hjerneforsker Markus Heilig. Heilig forklarer løbende, hvad man ved om kønsforskelle fra hjerneforskningen, og Belinda Olsson tager denne viden med sig ud i forskellige dele af virkeligheden. Undervejs møder vi også tre almindelige par, der udsættes for diverse udfordringer, blandt andet at samle et IKEA-møbel.

Ifølge Markus Heilig kan vi som samfund med fordel tillægge vores viden om biologiske kønsforskelle større vægt, for eksempel når vi beslutter, hvordan undervisningen i skolerne skal tilrettelægges. Belinda Olsson taler både med tilhængere og kritikere af biologiske forklaringer på kønsforskelle, herunder en kønsforsker, der mener, at det er en myte, at drenge modnes senere end piger.

Kendere af den norske serie ‘Hjernevask’ vil føle en vis genkendelsens glæde ved at se ‘Från savannen til Tinder’. Den svenske serie holder ikke samme niveau som den norske, og alt er ikke, som det var i NRK’s fantastiske produktion. Men visse elementer går igen, og i den ørken af feministiske programmer om køn og ligestilling, der er de skandinaviske medier, er det befriende overhovedet at få lov til at se en serie, hvor vinklen ikke er entydigt feministisk.

Ligesom i ‘Hjernevask’ argumenterer repræsentanterne for de biologiske forklaringer ikke for, at disse skal erstatte de sociologiske. De ønsker blot, at man også inddrager den biologiske viden. Anderledes skeptisk er man på den anden fløj, hvor de biologiske forklaringer af flere holdes ud i strakt arm, blandt andet med henvisning til, at biologiske forklaringer før er blevet brugt som våben mod kvinder og vil blive det igen, hvis ikke de bekæmpes.

I de svenske medier har ‘Från savannen til Tinder’ mødt skarp kritik. Aftonbladets kulturredaktør, Ulrika Stahre, skriver at SVT med serien trækker debatten tilbage til 1900-tallet, og at serien et »populistisk klap på ryggen til de seneste års konservative bølge«. Film- og litteraturkritiker på Sydsvenskan Malin Krutmeijer mener, at ‘Från savannen til Tinder’ er manipulerende på et niveau, der får seriens afsnit til at ligne »rene konspirationsfilm«.

Kritikken er forudsigelig. Hvis man mener, at alt skal forstås som sociale konstruktioner, er biologiske forklaringer i bedste fald et forstyrrende element og i værste fald en eksistentiel trussel. Hertil kommer de aktivistiske konsekvenser. Hvis ikke alt kan forklares som sociale konstruktioner, er det heller ikke alt, der kan påvirkes gennem socialisering og normkritik. I hvert fald ikke på den måde, man forestiller sig.

De to første afsnit af ‘Från savannen til Tinder’ kan ses på SVT’s udmærkede SVT-Play, som frit kan tilgås af seere i Danmark. Det vil de to sidste afsnit også kunne, når de er blevet vist i TV. Svenske undertekster kan tilvælges, hvilket kan være en hjælp for dem, der har det svært med det svenske.

Læs også

Ny bog udkommet: Aldrig din skyld, altid din skyld - De to fortællinger om køn

Interview