23. maj, 2024

Tidligere F!-leder Victoria Kawesa tiltales for plagiat

Indtil for en uge siden var Victoria Kawesa leder af Feministisk Initiativ i Sverige. Billede: Victoria Kawesa ved forelæsning på universitetet i Uppsala den 31. marts 2017, Wikipedia Commons, fotograf: Shikeishu/arkivfoto.

For blot en uge siden trådte Victoria Kawesa tilbage som leder af Feministisk Initiativ i Sverige. Nu tiltales hun i sag, der kan give op til to års fængsel.

Victoria Kawesa, der indtil for en uge siden var partileder for Feministisk Initiativ i Sverige, tiltales for brud på ophavsretten.

Ifølge anklageren har Victoria Kawesa kopieret en anden forskers værk under en forelæsning.

– Efter min vurdering er der tydelige beviser for brud på ophavsretsloven, siger kammeranklager Anne Grinner til svenske Aftonbladet.

Copy paste

Sagen handler om en forelæsning på universitetet i Linköping, hvor Victoria Kawesa i en power-point-præsentation brugte omkring 20 formuleringer, hun havde »lånt« fra en anden forskers arbejde.

Denne forsker, Therese Svensson fra universitetet i Göteborg, var til stede under Victoria Kawesas forelæsning. Hun opdagede, hvad der foregik, og anmeldte siden Victoria Kawesa til politiet.

Aftonbladet har lavet en sammenlignende fremstilling, der tydeligt viser de mange sammenfald mellem Therese Svenssons originale arbejde og Victoria Kawesas slides.

Straffen bør være bøder

Strafferammen for plagiat er to års fængsel, men anklager Anna Ginner mener, at bødestraf i dette tilfælde er passende.

– Anvendelsen er sket ulovligt, og uden at forfatteren til arbejdet er angivet som ophavsmand, siger hun til Aftonbladet.

– Ved fældende dom er min opfattelse, at straffen bør være bøder, tilføjer hun.

Vil fortsætte som politisk aktivist

Sagen har været undervejs i et stykke tid, og da Victoria Kawesa for blot en uge siden trak sig som leder for Feministisk Initiativ, blev der spekuleret i, at det hang sammen med plagiatanklagerne.

Det afviste den afgående partileder dog. I stedet angav hun »livsomstændigheder« som årsag.

– Jeg føler, mit engagement for partipolitik har nået sit højdepunkt. Jeg har ikke mere at give. Men jeg er vældig stolt over tiden, der er gået, og over at have været den første sorte partileder, sagde hun.

Victoria Kawesa agter dog at fortsætte som politisk aktivist. Det fortalte hun sine følgere på Twitter, da hun offentliggjorde sit farvel som partileder.

– Jeg siger farvel som partileder, men fortsætter som forsker, aktivist og med folkeoplysning om antiracistisk feminisme. Vi ses i kampen, skrev den afgående frontfigur, som uddyber sit farvel i en vedhæftet video.

Læs også

Ny bog udkommet: Aldrig din skyld, altid din skyld - De to fortællinger om køn

Interview