19. marts, 2024

TV 2 skuffer alle

TV 2 har droppen en dokumentar om seksuelle krænkelser på mediearbejdspladser. Det skuffer alle. Billede: TV 2 på Folkemødet i 2016, Wikimedia Commons/Finn Årup Nielsen.

TV 2’s beslutning om ikke at sende dokumentar om seksuelle krænkelser i mediebranchen gavner ingen af de involverede parter.

TV 2 har besluttet ikke at færdiggøre og sende den længe ventede dokumentar om seksuelle krænkelser i mediebranchen, som blandt andet berører Jes Dorph-sagen.

»Vores vurdering er, at TV2 grundlæggende ikke er de rigtige til at undersøge sig selv – og dermed ikke de rigtige til at producere og publicere en dokumentar, når indholdet er endt med i høj grad at handle om os selv. Derfor går vi ikke videre med projektet«, skrev nyhedschef Jakob Kwon ifølge Ekstra Bladet i en intern mail onsdag.

Kwons mail har fået mere end 150 medarbejdere på TV 2 til at reagere. I et fælles svar tager de afstand fra beslutningen.

»Vi er dybt bekymrede over at lukke dokumentarprojektet. Vi oplever det som et angreb på det allerhelligeste, vi har: vores redaktionelle frihed og vores troværdighed. I fire måneder har vores kollegaer arbejdet på et vigtigt indspark i #metoo-debatten. Denne gang handler det om os selv. Det er naturligvis kompliceret og svært, men det er også et stærkt publicistisk statement. Den kritiske og undersøgende journalistik blomstrer på TV2. Det er afgørende for troværdigheden bag den journalistik, at vi kan være kritiske over for alle – også vores egne«, skriver de ifølge Ekstra Bladet i en mail til TV 2’s ledelse.

TV 2’s beslutning om ikke at sende dokumentar om seksuelle krænkelser i mediebranchen gavner ingen af de involverede parter.

De kvinder, der har fortalt deres historie til journalisterne bag dokumentaren, har naturligvis gjort det i forventning om, at de ved at deltage kunne fortælle, hvordan de oplevede de hændelser, dokumentaren omhandler. Det har de ikke kun gjort af terapeutiske årsager, men også for at bidrage til forståelsen af, hvad det er, der er foregået.

Det er derfor forståeligt, at kvinderne er skuffede. Som en af dem siger til Ekstra Bladet:

»Jeg synes, det er super ærgerligt. Nu havde vi muligheden for at fortælle vores version på en måde, hvor der var tid og plads til at få alle detaljer med. Dokumentaren handlede jo om kulturen på TV2, og hvordan det kunne gå så galt, som det gjorde. Jeg havde håbet på, at det kunne være et godt og sagligt indspark i debatten om sexisme og MeToo. Jeg synes, det er på tide, at nogen tør stå frem, og derfor sagde jeg ja – i det håb at andre ville få lyst og mod på det samme. Måske ville andre kunne skamme sig lidt mindre over de ting, de oplever. Men det er åbenbart sværere, end jeg troede«.

Men også andre har grund til at være skuffede. De mange danskere, der har stillet sig bag Jes Dorph, og som mere generelt mener, at MeToo-bevægelsen i almindelighed og TV 2 i særdeleshed går for langt, når de straffer især mænd for 20 år gamle hændelser, som aldrig er blevet anmeldt eller prøvet ved en domstol, står også med en lang næse.

De ville i dokumentaren have kunnet få et indblik i ikke kun kvindernes bevæggrunde og oplevelser, men også i TV 2’s håndtering. Det er langt fra sikkert, at det ville have ændret deres holdning, men dokumentaren kunne have givet dem et bedre udgangspunkt for at tage stilling. Som det er nu, er man henvist til at to muligheder: Enten er Jes Dorph fuld af løgn, eller også har TV 2 handlet helt utilstedeligt over for ham. Dokumentaren kunne have gjort det lettere for alle at tage stilling til sagen.

Endelig er beslutningen skadelig for TV 2 selv. Der findes ingen gode svar på, hvorfor man aflyser en dokumentar, der dokumenterer, at man har haft problemer med seksuelle krænkelser på sin egen arbejdsplads. Der findes til gengæld mange dårlige. Og de vil nu komme til at styre fortællingen om, hvorfor TV 2 fik kolde fødder og droppede dokumentaren.

Afslører dokumentaren inkompetence og dårlig ledelse på TV 2, som TV 2 nu prøver at dække over? Viser dokumentaren noget, som bekræfter, hvad Jes Dorph har sagt? Er dokumentaren for ukritisk i forhold til MeToo-bevægelsen? Eller måske for kritisk? Ingen ved det, og derfor vil alle gætte.

Til gengæld kan TV 2’s beslutning om at droppe dokumentaren skabe en ellers sjælden enighed blandt de mange danskere, der debatterer MeToo. For både MeToo-aktivister og MeToo-skeptikere vil synes, at dokumentaren burde være blevet sendt. Og håbe, at et andet medie nu køber og sender den. Noget, Ekstra Bladets chefredaktør, Poul Madsen, da også allerede har udtrykt interesse for.

Så lidt godt er der kommet ud af miseren. TV 2 har formået at samle to grupper, som ellers er uenige om det meste. For én ting kan de enes om: at TV 2 har begået en stor fejl ved at feje dokumentaren om seksuelle krænkelser på mediearbejdspladser ind under gulvtæppet.

Læs også

Ny bog udkommet: Aldrig din skyld, altid din skyld - De to fortællinger om køn

Interview