Unge tror, sex efter plageri er voldtægt

Hvis man bliver ved med at spørge og til sidst får et ja til sex, gælder det så som samtykke? Nej, siger flere unge på TikTok. Billede: Pixabay.com.

Er det voldtægt at bede om samtykke flere gange inden sex? Ja, mener flere unge på TikTok.

3,4 procent af de danske kvinder svarer i en ny undersøgelse, at de inden for de seneste fem år er blevet udsat for voldtægt eller forsøg på voldtægt. Tallet er steget markant på blot et år. Ved den seneste måling svarede 2,4 procent det samme.

Ifølge undersøgelsen, som er gennemført af Justitsministeriets Forskningskontor i samarbejde med RIgspolitiet, Københavns Universitet og Det Kriminalpræventive råd, kan stigningen i tallene fra 2020 til 2021 skyldes en ændring i spørgsmålsformuleringen i det spørgeskema, som ligger til grund for tallene.

»Den relativt store andel udsatte i 2021 kan hænge sammen med ændringen i spørgsmålsformuleringen som følger af den nye samtykkebaserede voldtægtslovgivning,« skriver rapportens forfattere.

Hvis man skal tigge, er det ikke ja

En anden mulighed er, at der er sket en ændring i opfattelsen af, hvad voldtægt er.

Samtykkeloven har formelt ændret definitionen af voldtægt, så voldtægt ikke længere handler om tvang, men fravær af samtykke. Sex med en person, som ikke har givet sit samtykke, er nu voldtægt, også selv om der ikke anvendes vold eller trusler.

Nogle unge ser dog ud til at tolke samtykkeloven endnu videre. Det fremgår af kommentarer på TikTok, hvor flere unge giver udtryk for den opfattelse, at det er voldtægt at have sex med en person, hvis man forinden har tigget eller plaget sig til samtykke.

En af dem, der oplever disse kommentarer, er Allan Schmidt, der laver videoer om ligestilling til sine mere end 6.000 følgere på TikTok.

– Det gået op for mig, at mange kvinder opfatter plageri som overgreb og voldtægt, hvis det ender i sex. Også selvom der ikke er trusler eller tilsvarende involveret, men blot et »ok så«, fortæller han.

På TikTok har Allan Schmidt lavet en video, hvor han spiller en mand, der plager en kvinde om sex, og en kvinde, der til sidst siger ja. Det er blandt andet i kommentarerne til den, han oplever, at nogle unge betragter plageri som voldtægt.

Allan Schmidt spørger i overskriften til videoen, som er blevet vist mere end 78.000 gange, om det, man ser, er voldtægt. Det svarer flere piger og kvinder bekræftende til.

– Ja, for du respekterer ikke hendes nej, skriver en.

– Ja. Hvis man skal tigge den anden person, så er det jo ikke et ja, skriver en anden.

– Alt andet end et entusiastisk ja er voldtægt, skriver en tredje.

Nogle piger og kvinder i kommentarfeltet er uenige og svarer nej. Det samme gør et flertal af de drenge og mænd, der forholder sig til spørgsmålet.

Hvad svarer de på?

Ifølge Allan Schmidt bør eksperter overveje, om samtykkeloven har ført til ændringer i opfattelsen af voldtægt, som ikke afspejler lovgivningen.

– Det er et problem ved at samtykkeloven, at den er så vagt defineret, siger han.

– Det betyder, at man kan smide rigtig mange ting ind under begrebet voldtægt, også ting, som ikke er voldtægt, uddyber Allan Schmidt, som opfordrer forskerne til at være opmærksomme på fænomenet.

– Nogle unge mener, at hvis en kvinde siger nej, men derefter ændrer mening og siger ja, så er det stadig voldtægt at have sex med hende, fordi hun startede med at sige nej. Hvis unge lægger det til grund, når de besvarer spørgeskemaer, risikerer tallene at blive misvisende, siger Allan Schmidt.

Tobias Petersen

40 år, sociolog, tekstforfatter, freelancejournalist og ligestillingsdebattør. Jeg er helhjertet tilhænger af ligeværd, lige muligheder og lige rettigheder og skriver om alt, der har med ligestillingsdebatten at gøre i bredeste forstand. Når jeg ikke diskuterer ligestilling, skriver jeg tekster for andre.

11 thoughts on “Unge tror, sex efter plageri er voldtægt

  • 20. april 2022 kl. 14:11
    Permalink

    “Vi skal da ha’ barn ?!”
    “Mmmm… ikke lige nu!”

    “Jammen vi SKAL da have det barn!!”

    (2 gange, 3 gange…)

    Suk “okay da”
    —–
    Modvilligt samtygge. Er det så voldtægt?

    Svar
  • 20. april 2022 kl. 14:49
    Permalink

    Fordi det ER voldtægt, det er at presse et samtykke frem! Uanset hvor meget i mra’er/incels ikke ønsker det SÅ er det defacto voldtægt efter den nye lov. Et nej er et nej og respekteres det nej ikke er det voldtægt.

    Svar
    • 20. april 2022 kl. 17:32
      Permalink

      Loven lyder:
      “For voldtægt straffes med fængsel indtil 8 år den, der har samleje med en person, der ikke har samtykket heri.”
      Hvis modparten har sagt ja, må der være samtykke, og altså ikke tale om voldtægt. Der står ikke noget om “respekt af nej”, så vidt jeg kan se.

      Svar
      • 20. april 2022 kl. 21:03
        Permalink

        At presse tigge til samtykke er også strafbart, paragraf 243. Det samtykke vedkommende får efter tiggen og pressen er ikke et gyldigt samtykke og vil derfor kunne straffes som værende voldtægt, din præmis holder ikke, det ville svare til at hvis der var en samtykke erklæring og hun blev tvunget til at skrive under havde han fået lov. Nej samtykket er ikke gyldigt da det er kommet af pres og tiggen.

        Svar
        • 30. april 2022 kl. 08:33
          Permalink

          Jeg ved ikke hvor du får dine idéer om lovgivningen fra. Først voldtægtslovgivningen, og nu paragraf 243. Paragraf 243 siger:
          ” Den, som tilhører eller er nært knyttet til en andens husstand eller tidligere har haft en sådan tilknytning til husstanden, og som gentagne gange over en periode udsætter den anden for groft nedværdigende, forulempende eller krænkende adfærd, der er egnet til utilbørligt at styre den anden, herunder ved udøvelse af negativ social kontrol, straffes for psykisk vold med bøde eller fængsel indtil 3 år.”

          Så hvis personerne der er involveret ikke tilknyttet hinandens husstande, kan man ikke dømme under 243.
          Hvis det ikke sker gentagne gange over en periode, kan man ikke dømme under 243.
          Hvis man ikke kan bevise at det er groft forulempende at plage om sex, kan man ikke dømme under 243.
          Hvis man ikke kan bevise at handlingen bruges til at kontrollere den anden(og hvordan skulle man det hvis det er ‘gerningsmanden’ der underkaster sig), kan man ikke dømme under 243.

          Der er intet i nogle af paragrafferne der indikerer at man ville blive dømt for voldtægt ved at plage om sex. I tilfælde af pres ville det kun være hvis man brugte trusler eller pressede i en så ekstrem grad og over en længere periode, at det kunne bevises at det handlede om psykisk vold.

          Så selvom plageri om sex er både barnligt og tåbeligt, ville det i stort set ingen tilfælde kunne blive dømt som voldtægt, for det er ikke voldtægt.

          Svar
      • 20. april 2022 kl. 21:09
        Permalink

        Det er voldtægt.
        “Og selvom du har givet dit samtykke til sex, kan du altid trække det tilbage, hvis du pludselig ikke længere har lyst til sex eller hvis situationen udvikler sig i retningen af noget, som du ikke seksuelt har lyst til eller er klar til. Sex med samtykke betyder med andre ord, at det er frivilligt uden psykisk eller fysisk tvang for alle parter.”

        Det er egentlig simpelt. Bare respektere hendes grænser, det gør du ikke ved at forsøge at presse et samtykke fra hende, så er det voldtægt. Velkommen til 2022.

        Svar
        • 30. april 2022 kl. 08:36
          Permalink

          Som jeg skrev ovenover, er plageri ikke psykisk vold eller tvang, og jeg har ikke skrevet noget om at samtykket ikke kan tages tilbage når det passer en. Selvfølgelig er det voldtægt hvis kvinden tager sit samtykke tilbage efter at være blevet plaget, og manden alligevel fortsætter.

          Svar
  • 20. april 2022 kl. 23:51
    Permalink

    Line – du har hjertet på rette sted, men jeg tror ikke din jura holder en meter.

    Til dem der går op i, hvad der holder og ikke (også udover Line):

    Paragraf 243 handler om psykisk vold – det er strafbart, men noget andet end voldtægt. “Den […] som gentagne gange over en periode udsætter den anden for groft nedværdigende, forulempende eller krænkende adfærd, der er egnet til utilbørligt at styre den anden, herunder ved udøvelse af negativ social kontrol, straffes for psykisk vold”. At tigge sig til samtykke til sex falder næppe under denne definition, men som med al anden ny lovgivning ved vi det reelt først når domstolene lægger en praksis.

    Citatet om at samtykke betyder frivilligt (cirka) kommer fra en organisationskonsulent i DUF, og hvor hun har det fra, ved jeg ikke. Da lovgivningen skulle formuleres, var der stor debat om den skulle baseres på frivillighed eller samtykke – og valget faldt som bekendt på det sidste. Er det ikke alligevel det samme? Det er et godt spørgsmål. Loven er så vagt defineret, at vi først får svaret over tid.

    Svar
    • 21. april 2022 kl. 04:39
      Permalink

      At presse eller tigge til et samtykke er ikke et gyldigt samtykke og vil blive set som værende voldtægt eller seksuelt overgreb. Det er bekymrende at i forsøger at lave definitionen om når det kommer til voldtægt af kvinder. Det siger rigtig meget om jer som mennesker. At presse til samtykke hvor hun giver efter er defacto voldtægt.

      Måske i herre bare skulle tage og acceptere når der ikke er samtykke, dvs. Et gyldigt samtykke/JA eller berøring, kys osv. Så har i ikke lov og gør i det alligevel vil i blive meldt for voldtægt og efter den nye lov er det voldtægt. Samtidig har hun lov til at ombestemme sig mens i er i gang og trække sit samtykke tilbage.

      Svar
    • 21. april 2022 kl. 04:45
      Permalink

      Når man tigger, plager eller presser til sex, er det psykisk tvang, det går ind under psykisk vold. Et samtykke kommer udelukkende når det er et entusiastisk JA, ikke når hun har sagt nej 1000 gange for derefter at sige ja når han har presset hende, til sidst vil hun sige ja og give et ikke gyldigt samtykke af frygt for at han tager det alligevel eller bliver sur, eller hvis hendes svar er at hun har ondt i hovedet, ikke kommer med et klart JA er det altid nej og udnytter han at hun har givet efter er det voldtægt og vil kunne dømmes som voldtægt i retten.

      Svar
      • 28. april 2022 kl. 14:02
        Permalink

        Hvordan definerer du “entusiastisk JA” ?

        Svar

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *