23. maj, 2024

»Vi vil have en normkritisk og kønsneutral tilgang til børn allerede i vuggestuen«

Skal danske vuggestuer have en normkritisk, kønsneutral tilgang til børn? Ja, mener Feministisk Initiativ og Alternativet. Nej, mener Dansk Folkeparti. Billede: Arkivfoto.

Feministisk Initiativ ønsker kønsneutrale vuggestuer i Danmark. En god idé, mener Alternativet. Vil forvirre børnene, lyder det fra Dansk Folkeparti.

Står det til Feministisk Initiativ, skal danske vuggestuer være normkritiske og kønsneutrale.

Det meddelte talsperson og medstifter af partiet Muneeza Rosendahl tidligere i denne uge på Twitter.

– Vi vil have en normkritisk og kønsneutral tilgang til børn allerede i vuggestuen. Fremtidige generationer skal vokse op uden misforståede tanker om køn, skrev hun på det sociale medie.

Opbakning fra Alternativet

Hos Alternativet støtter man Feministisk Initiativs ønske, om end man foretrækker ordet »kønsbevidst« frem for »kønsneutral«.

Det meddeler partiets ligestillingsordfører, Roger Courage Matthisen, i en mail til Reelligestilling.dk.

– Alternativet kan i den grad bakke op om normkritisk undervisning til undervisere og normkritisk opdragelse, lige fra børnehaven til vores kommende generationer, skriver han.

– Jeg er dog ikke tilhænger af ordet kønsneutral, men mener faktisk »kønsbevidst« er mere præcist. At vi bliver mere bevidste om de usunde kønsmæssige strukturer og normer, der hersker i vores samfund, og dermed at vi arbejder mere bevidst for at fjerne disse – gennem viden, undervisning og gennem handling, tilføjer Roger Courage Matthisen.

Afvisning fra Dansk Folkeparti

Anderledes forholder man sig til sagen i Dansk Folkeparti, hvor idéen om kønsneutrale børneinstitutioner ikke vækker begejstring.

Tværtimod frygter partiet, at kønsneutralitet i daginstitutionerne vil forvirre børnene, forklarer Dansk Folkepartis ligestillingsordfører, Karina Adsbøl, i sit svar til Reelligestilling.dk

– Dette forslag er med til at fremme kønsforskrækkelsen, og vi risikerer at gøre børnene mere forvirrede om deres eget køn og kønsforståelse, skriver hun.

– Vi skal i stedet bevare et samfund med plads til kønnene i al deres forskellighed. Derfor går Dansk Folkeparti ikke ind for en kønsneutral tilgang til børn, understreger Karina Adsbøl.

Psykolog: Et svært spekulativt grundlag

I Norge, hvor debatten om kønsneutrale børneinstitutioner ligeledes pågår, påpeger psykolog Rolf Marvin Bøe Lindgren, at en kønsneutral tilgang til børn i børnehaver ikke nødvendigvis er i børnenes interesse.

– Det, denne børnehave gør forkert, og gør alvorligt forkert, er at nægte børnene at blive bekræftet på, hvem de er, skriver han med henvisning til en børnehave i Steinkjer, hvor pædagogerne er forsigtige med at kalde pigerne »søde« og drengene »seje«.

– Videre antager de – på et svært spekulativt grundlag – at kønsroller er noget, samfundet påtvinger børn, tilføjer den norske psykolog.

Ifølge Rolf Marvin Bøe Lindgren ønsker de fleste mennesker, også børn, ikke en kønsneutral tilgang, men at blive anerkendt og bekræftet som det køn, de er.

– Det er blive set – og det at blive respekteret for ønsket om at blive set – er grundlæggende for mennesker. Er du en drengeagtig dreng, så ønsker du at få det bekræftet. Og hvad mere er – du ønsker, at det bliver taget for givet. Du ønsker ikke at skulle bede om bekræftelse. Du vil have den i kraft af den, du er, skriver han.

Læs også

Ny bog udkommet: Aldrig din skyld, altid din skyld - De to fortællinger om køn

Interview