17. juli, 2024

Voldtægtsoffer afvist som taler ved #MeToo-demonstration: Er medlem af det »forkerte« parti

Svenske Jessica Holmeberg troede, at #MeToo-bevægelsen handlede om at stå sammen mod overgreb på kvinder. Men hun blev klogere. Billede: Screenshot, Jessica Holmeberg på YouTube.

Svenske Jessica Holmeberg blev bedt om ikke at tale ved #MeToo-demonstration, da det gik op for arrangørerne, at hun er medlem af Sverigedemokraterne.

Arrangørerne af en #MeToo-demonstration i Uppsala, Sverige, blev i første omgang glade, da Jessica Holmeberg spurgte, om hun måtte fortælle om sine erfaringer med overgreb og voldtægt ved demonstrationen.

Men glæden varede ikke ved.

For da arrangørerne efterfølgende fandt ud af, at Jessica Holmeberg er medlem af højrefløjspartiet Sverigedemokraterne, blev tonen en anden.

Trods sine erfaringer som voldtægtsoffer fik Jessica Holmeberg at vide, at hun ikke længere var velkommen som taler ved demonstrationen.

Troede #MeToo handlede om seksuelle overgreb

Til svenske SVT fortæller Jessica Holmeberg, at hun ikke forstår reaktionen, og at hun er trist over ikke at få mulighed for at dele sine overgrebserfaringer med andre kvinder.

– Jeg blev selvfølgelig ked af det, siger hun.

– Spørgsmålet er vældig stort og vigtigt for mig, og jeg så det som en god lejlighed til at fortælle min historie, uddyber Jessica Holmeberg.

Hun understreger samtidig, at hendes tale ikke havde noget partipolitisk indhold.

– Nej, absolut ikke, det har intet med den her sag at gøre, siger Jessica Holmeberg.

– Det her handler jo om, at kvinder skal vise hinanden støttet og frem for alt turde fortælle om, hvad mange af os har været udsat for, tilføjer hun.

Strider mod vores værdigrundlag

SVT har uden held forsøgt at få en kommentar fra arrangørerne. På Facebook har de udsendt følgende statement.

– Vi deler et fælles værdigrundlag, som baserer sig på ligestilling, antiracisme og alle lige værdi. Sverigedemokraternes politik strider mod dette værdigrundlag. Vi i gruppen, som arrangerer alle #MeToo-demonstrationer, står i fællesskab sammen om dette værdigrundlag og har derfor truffet en fælles beslutning om ikke at lade Sverigedemokraterne tale på nogen af demonstrationerne.

Selv om hun altså ikke er velkommen som taler, agter Jessica Holmeberg at deltage i #MeToo-demonstrationen som menig demonstrant.

– Ja. Selv om det blev, som det blev, så er hovedspørgsmålet om overgreb mod kvinder for stort til, at det her skal komme imellem, siger hun.

– Jeg vil vise mit støtte til alle kvinder, tilføjer Jessica Holmeberg.

Fortæller historien på YouTube

Som konsekvens af udelukkelsen har Jessica Holmeberg valgt at fortælle sin historie på YouTube.

– Søndag den 22. oktober gennemføres en manifestation i kølvandet på den globale #MeToo-bevægelse, skriver Jessica Holmeberg under videoen på YouTube.

– Jeg var i kontakt med arrangøren her i Uppsala og blev først budt varmt velkommen til at tale og følte da en stærk støtte fra arrangøren, fortsætter hun.

– Hun ændrede dog holdning efter et par timer og meddelte, at hun havde set, at jeg sympatiserede med Sverigedemokraterne, og derfor måtte jeg ikke længere deltage med min historie.

– Jeg synes, det er ufattelig beklageligt, at man gør partipolitik af så vigtigt et spørgsmål som det her, tilføjer Jessica Holmeberg.

– Jeg har dog ikke tænkt mig at lade mig begrænse, hverken af mænd eller kvinder. Så her kommer min historie, skriver hun og afslutter med hashtaggene #MeToo og #TheRealMeToo.

https://www.youtube.com/watch?v=n-9stNKhbw8

Læs også

Ny bog udkommet: Aldrig din skyld, altid din skyld - De to fortællinger om køn

Interview