Den svenske regering vil have flere artikler om kvinder på Wikipedia

Kun hver femte artikel på Wikipedia handler om kvinder. Det er for galt, mener den svenske regering, som arrangerer skrivestuer for at ændre på fordelingen. Billede: Video, YouTube,
Utrikesdepartementet.

#WikiGap: I samarbejde med 50 ambassader arrangerer det svenske udenrigsministerium skrivestuer, som skal øge antallet af artikler om kvinder på Wikipedia.

Der er fire gange så mange artikler om mænd som om kvinder på det globale onlineleksikon Wikipedia, og 90 procent af dem er skrevet af mænd.

Det er for galt, mener den svenske regering, og som et led i sin »feministiske udenrigspolitik« vil den i samarbejde med ambassader verden over gøre noget ved problemet.

– På Kvindernes Internationale Kampdag arrangerer Udenrigsministeriet og 50 ambassader skrivestuer for at øge antallet af artikler om kvinder, siger Sveriges udenrigsminister, Margot Wallström (S) til Aftonbladet.

I en pressemeddelelse tilføjer Wallström, at feminisme og ligestilling er en forudsætning for fred i verden.

– Sverige er det første land i verden, som bedriver en feministisk udenrigspolitik. Det gør vi ud fra en moralsk overbevisning grundet i retssystemet og menneskerettigheder, men også fordi ligestilling er en grundlæggende forudsætning for fred, sikkerhed og holdbar udvikling, siger den svenske udenrigsminister.

#WikiGap

Tiltaget sker i samarbejde med Wikipedia under hashtagget #WikiGap, og skrivestuerne vil den 8. marts være at finde i byen verden over.

I Sverige vil skrivestuen handle om kvinder inden for teknik og videnskab og blive gennemført i Stockholm i et samarbejde mellem Wikimedia Sverige og Kungliga Tekniska Högskolan – en uddannelsesinstitution, som for nylig blev omtalt her på siden i forbindelse med sit krav til datateknikstuderende om at skrive opgaver om hvide mænds privilegier.

Der er #WikiGap-skrivestuer planlagt i Abu Dhabi, Abuja, Amman, Bangkok, Beograd, Berlin, Bogota, Brasília, Brussel, Bukarest, Kairo, Dar es Salaam, Dhaka, Hanoi, Harare, Helsinki, Islamabad, Jakarta, Kampala, Kiev, Kigali, Madrid, Mexico City, Moskva, Nairobi, New York, Nicosia, Oslo, Paris, Prag, Pristina, Rabat, Riga, Rom, Sarajevo, Skopje, Stockholm, Tel Aviv, Hag, Tirana, Tunis, Vilnius, Yogyakarta og Zagreb.

Tobias Petersen

40 år, sociolog, tekstforfatter, freelancejournalist og ligestillingsdebattør. Jeg er helhjertet tilhænger af ligeværd, lige muligheder og lige rettigheder og skriver om alt, der har med ligestillingsdebatten at gøre i bredeste forstand. Når jeg ikke diskuterer ligestilling, skriver jeg tekster for andre.

2 thoughts on “Den svenske regering vil have flere artikler om kvinder på Wikipedia

 • 20. februar 2018 kl. 16:09
  Permalink

  CITAT
  “Sverige er det første land i verden, som bedriver en feministisk udenrigspolitik. Det gør vi ud fra en moralsk overbevisning grundet i retssystemet og menneskerettigheder, men også fordi ligestilling er en grundlæggende forudsætning for fred, sikkerhed og holdbar udvikling, siger den svenske udenrigsminister”

  OVERSAT
  Sverige er det første land i verden, som bedriver en totalitær feministisk udenrigspolitik. Det gør vi ud fra en amoralsk overbevisning, som ikke er grundet i retssystemet men i kvinderettigheder, men også fordi såkaldt ligestilling er en grundlæggende forudsætning for fred, sikkerhed og holdbar udvikling, ligesom vi har det inde i Sverige siger den svenske udenrigsminister

  Som Altid elsker din hjemmeside !!
  For det er dejligt med en side der dækker de skandinaviske lande
  MvH
  Jens Jensen

  Svar
  • 20. februar 2018 kl. 16:14
   Permalink

   Tak for de pæne ord. 🙂

   Svar

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *