14. april, 2024

Det Danske Filminstitut vil sortere mandlige ansøgere fra

Direktør for Det Danske Filminstitut, Henrik Bo Nielsen, vil fravælge mandlige ansøgere for at sikre, at der kommer flere kvindelige instruktører i dansk film. Billede: Arkivfoto.

Med henvisning til et ønske om mere ligestilling vil Det Danske Filminstitut diskriminere mænd med instruktørdrømme.

Kun to af 26 danske spillefilm, der får premiere i 2017, er instrueret af kvinder.

Det svarer til lidt under otte procent, og det er alt for lidt, mener direktør for Det Danske Filminstitut, Henrik Bo Nielsen, som over for Berlingske understreger, at han er klar til at diskriminere mandlige ansøgere for at få flere kvindelige instruktører.

– Vi må se på optagelsen på filmuddannelserne, og sørge for at der kommer flere kvinder ind, siger han til avisen.

Kan blive tale om kvoter

Hvis ikke instituttets forfordeling af mandlige ansøgere er nok, afviser Henrik Bo Nielsen ikke, at det kan blive nødvendigt at indføre kvoter.

– Kvoter er det sidste instrument, man bør gribe til, men hvis udviklingstendenserne ikke rykker sig inden for de nærmeste år, må vi overveje, om det er et instrument, vi skal anbefale politikerne at tage i brug, siger han.

I første omgang holder magtfulde filmchef dog en dør på klem for, at den ønskede ændring i kønsfordelingen blandt instruktørerne kan opnås uden.

– Lige nu tror jeg dog, at det, man lidt gammeldags kan kalde bevidstgørelsen, altså snakken, kan få en stor effekt i sig selv, siger han.

Det Danske Filminstitut hører under Kulturministeriet og skal som udgangspunkt efterleve ligebehandlingsloven, som klart fastslår, at det er ulovligt at forskelsbehandle mandlige og kvindelige ansøgere.

Loven indeholder dog paragraffer, der giver mulighed for at se bort fra kravene om ligebehandling af mænd og kvinder i konkrete tilfælde, hvis det skønnes at gavne ligestillingen i bredere forstand.

Læs også

Ny bog udkommet: Aldrig din skyld, altid din skyld - De to fortællinger om køn

Interview