15. juli, 2024

Feminister bekæmper dokumentar med næb og klør

Feministiske aktivister bekæmper dokumentarfilmen The Red Pill i Australien og Canada. Billede: Cassie Jaye/Twitter.
Feministiske aktivister bekæmper dokumentarfilmen The Red Pill i Australien og Canada. Billede: Cassie Jaye/Twitter.

Feministiske aktivister klager til biografer, gennemfører underskriftsindsamlinger og vandaliserer plakater i protest mod dokumentarfilmen The Red Pill.

Cassie Jayes The Red Pill er en dokumentar om manderettighedsgrupper, såkaldte MRAs (Men’s Rights Advocates), og deres kamp for ligestilling.

Dokumentaren har vakt harme blandt feminister i hele verden og bekæmpes på flere kontinenter i forbindelse med sine premierefremvisninger, som foregår i disse dage og uger.

I Ottawa, Canadas hovedstad, tog en biograf forleden filmen af plakaten efter pres fra lokale sponsorer, som truede med at afbryde samarbejdet med biografen, og i Melbourne, Australien, opgav en biograf at vise filmen, efter mere end 2.000 personer havde underskrevet en erklæring, der beskrev filmen som »misogynistisk propaganda«.

– De ønsker at fremstå som stakkels ofre for censur, fordi det passer ind i det her narrativ, de konstant har, om at kvinder får alle services, kvinder får hele samtalen, og de her mænd efterlades i gruset, siger Julie Lalonde, der er feministisk aktivist og blandt dem, der har kæmpet for at forhindre filmen i at blive vist i Ottawa.

– Ideen om ytringsfrihed, oh my God, den misbruges så meget her i landet. Ingen har ret til at få deres film vist. Og hvis du er stolt af at sige, at din film er meget kontroversiel og får folk til at føle ubehag, så bliv ikke overrasket, hvis folk ikke vil se den eller vise den, tilføjer hun til cbcnews.

Flere steder er plakater for filmen blevet påført tekster som: »White Crybaby Misogynist Meeting« og »sanitized front for a toxic misogynist movement«. Andre steder er plakaterne slet og ret blevet flået ned.

Kalder sig ikke længere feminist

Kvinden bag dokumentaren, Cassie Jaye.
Kvinden bag dokumentaren, Cassie Jaye. Billede: Screenshot fra preview-video.

Til Sky News Australia siger Cassie Jaye ifølge The Evening Standard, at arbejdet med filmen har ændret hendes syn på ligestilling og ligestillingspolitik.

– Der er mange måder, hvorpå mænd forfordeles og diskrimineres imod i loven, i retssale og i den kulturelle diskussion om disse emner, siger hun.

– Når mænd er ofre for partnervold, griner man ofte ad dem eller siger, at de er tudeprinsesser, der skal tage sig sammen og ‘klare det’, fortsætter hun.

– Men hvis en kvinde nogensinde fortæller, at hun er blevet slået af en mandlig partner, får vi omgående medfølelse med hende og ønsker at hjælpe hende og kontakte politiet, uddyber hun.

– Vi er villige til at sige, at mænd er privilegerede og derfor ikke har nogen problemer, eller at hvis de har, så skyldes det patriarkatet og er dermed deres egen skyld, påpeger hun.

– I mine tre-et-halvt års arbejde med The Red Pill så jeg handlinger og ting blandt feminister, som jeg er uenig i, og i sidste ende førte det mig til den overbevisning, at feminisme ikke er vejen til ligestilling, siger hun.

– Det, jeg virkelig støtter, er ligestilling, og en del af den diskussion er at tale om de problemer, mænd slås med, og være villig til at lytte til, hvad mænd har at sige, uddyber hun.

– Jeg kalder mig ikke længere feminist, men jeg er stadig tilhænger af kvinders rettigheder og vil altid være det, og jeg føjer mænd til diskussionen, afslutter hun.

Det vides ikke, om The Red Pill får premiere i Danmark og i givet fald hvor og hvornår. Efter planen udkommer filmen på DVD i starten af 2017. Opdatering 8/3-2017: The Red Pill er nu på gaden og kan blandt andet lejes og købes som stream hos Vimeo fra 35 kroner. Læs mere om det her.

Læs også

Ny bog udkommet: Aldrig din skyld, altid din skyld - De to fortællinger om køn

Interview