6. oktober, 2024

Feministisk Initiativ i ny bommert: Udlægger igen undersøgelse forkert

Feministisk Initiativ er glade for at se på undersøgelser. Men det kniber med forståelsen. Billede: Screenshot, Feministisk Initiativ på Facebook/screenshot, leder, Berlingske.dk.

Kan man generalisere fra 220 svar til alle kvinder i Danmark? Ja, mener Feministisk Initiativ. Nej, siger Berlingske Business, der står bag undersøgelsen.

Det er ikke mere end et par dage siden, at Feministisk Initiativ blev taget i at lyve om, at kvinder frasorteres til professorstillinger, og nu er den gal igen.

I et opslag den 20. december skriver Feministisk Initiativ, at »Hver 5. kvinde har været udsat for seksuelt grænseoverskridende handlinger«.

I opslaget henviser Feministisk Initiativ til en undersøgelse foretaget af Berlingske Business, der har spurgt deltagerne i sit såkaldte ‘kvindepanel’ om deres erfaringer med sexchikane på arbejdspladsen.

Undersøgelsen viser ganske rigtigt, at 20 procent af de adspurgte kvinder har været udsat for seksuelt grænseoverskridende handlinger.

Men da undersøgelsen bygger på blot 220 kvinders bevarelser, kan man ikke på baggrund af den sige noget om, hvordan det generelt forholder sig på danske arbejdspladser.

Det giver sig selv

Berlingske understregede i sin leder torsdag aften, at tallene ikke var dækkende for den generelle tilstand på arbejdsmarkedet.

– Svarene fra erhvervskvinderne kan ikke med statistisk sikkerhed fastslå, at det gælder i samme omfang for hele befolkningen, skrev avisen.

Inden da havde Reelligestilling.dk kontaktet Berlingske Business for at få svar på spørgsmålet, og også fra Berlingskes Business-redaktionen er meldingen klar.

Kan man på baggrund af jeres undersøgelse konkludere, at hver femte kvinde i Danmark har været udsat for seksuelt grænseoverskridende handlinger på jobbet?

– Det giver sig selv, at konklusionen i vores undersøgelse ikke er repræsentativ for den samlede befolkning, lyder det fra erhvervsredaktør og business editor Peter Suppli Benson.

44 kvinders svar er ikke nok

Man kan således ikke på baggrund af undersøgelsen konkludere, som Feministisk Initiativ gør i opslaget, at »sexchikane og seksuelle krænkelser er en del af dagligdagen for kvinder på tværs af brancher«.

Eller at »kvinders vej til erhvervslivets top inkluderer sexchikane og seksuelle krænkelser«.

Eller at »hver femte kvinde har oplevet, at der cirkulerede pornografisk materiale i arbejdssammenhænge«.

Det, man kan konkludere, er, at hver femte af de 220 kvinder i Berlingske kvindepanel, der valgte at svare på spørgsmålene, har været udsat for sådanne oplevelser – og ikke så pokkers meget mere end det.

Det skyldes dels, at så lavt et antal respondenter giver en meget høj statistisk usikkerhed, dels at deltagerne i kvindepanelet ikke er repræsentative for kvinder på det danske arbejdsmarked.

Vil man være meget nørdet, kan man videre hævde, at kvinderne i kvindepanelet formentlig ikke engang er repræsentative for erhvervskvinder i Danmark, da ønsket om at deltage i et kvindepanel næppe er jævnt fordelt blandt danske erhvervskvinder. De, der siger ja til at deltage, adskiller sig formentlig fra den gennemsnitlige erhvervskvinde på en række parametre, hvilket formentlig har indflydelse på deres svar.

Så nørdet behøver man dog ikke være for at konkludere, at Feministisk Initiativ igen har gjort i nælderne.

Man kan ikke generalisere fra 44 kvinders svar til hele det danske arbejdsmarked. Og det burde egentlig ikke være så svært at regne ud. Som Peter Suppli Benson udtrykker det:

– Det giver sig selv.

Læs også

Ny bog udkommet: Aldrig din skyld, altid din skyld - De to fortællinger om køn

Interview