11. december, 2023

FIFA til tv-producenter: Vis ikke smukke kvinder på stadion

Smukke kvinder må i fremtiden vænne sig til ikke at komme i fjernsynet under fodboldkampe i FIFA-regi. Billede: Koreanske fans under slutrunden i Brasilien i 2014, Korean Culture and Information Service (Jeon Han).

Producenter af FIFA’s kampe skal fremover undlade at zoome ind på smukke kvinder blandt publikum under kampene. Det meddeler FIFA’s chef for diversitet.

Det skal være slut med at zoome ind på smukke kvindelige fans under FIFA’s kampe. Det fastslår den internationale fodboldorganisations diversitetschef, Federico Addiechi, ifølge flere nyhedsbureauer.

– Det er en normal udvikling, siger Addiechi til Reuters.

– Vi har hidtil gjort det fra sag til sag, når sager opstod, og det var tydeligt, tilføjer han om henstillingen til producenterne om ikke at fokusere på attraktive kvinder, som nu kommer til at være generel.

Store sexismeproblemer ved VM i Rusland

Meldingen kommer efter en VM-slutrunde, hvor sexisme vurderes at have været et større problem end racisme og homofobi.

– Det har overordnet set været en positiv oplevelse, og der har ikke været ret mange sager af den type, vi forventede, siger Piara Powar, chef for FARE-netværket, som monitorerer diskrimination i europæiske fodbold og har samarbejdet med FIFA, til Reuters.

– Det eneste, der udmærker sig og har været betydeligt, er det niveau af sexisme, som nogle kvinder har oplevet, især russiske kvinder, som er blevet konfronteret af fansene, fortsætter han.

– Vi har identificeret 30 sager, hvor fans er involveret i sexisme i gaderne. Og det er givetvis kun toppen af isbjerget. Det reelle tal er formentlig 10 gange højere, tilføjer Piara Powar.

Der har desuden været adskillige tilfælde, hvor kvindelige journalister er blevet kysset eller begramset, mens de har rapporteret live fra slutrunden, fortæller FARE-chefen ifølge BBC.

Sådan scorer du en russisk babe

Og det er ikke kun tv-producenterne og de mandlige fans, der har haft fokus på kvinder under slutrunden, fortæller BBC.

Forud for VM udsendte det argentinske fodboldforbund, AFA, en manual med instruktioner om, hvordan man forfører russiske kvinder.

Manualen blev dog hurtigt tilbagetrukket, idet den ifølge AFA var blevet »trykt ved en fejl«.

En fejl blev der også begået hos billedebureauet Getty Images, som under slutrunden offentliggjorde et billedegalleri med titlen »The hottest fans at the World Cup«. Galleriet indeholdt udelukkende billeder af unge kvinder.

Getty Images fjernede siden galleriet og meddelte, at offentliggørelsen af det var en »regrettable error in judgement«, og at virksomheden vil igangsætte en intern undersøgelse.

VM 2018’s hotteste fans

FIFA’s nye kurs betyder, at VM i Rusland kan være det sidste mesterskab i en æra, hvor tv-kameraerne slutrunde efter slutrunde har æret smukke, kvindelige fodboldfans fra hele verden.

Her derfor et sidste kig på de kvinder, tv-producenterne i fremtiden ikke må vise.

https://www.youtube.com/watch?v=Zi7RcRiQr1g

Læs også

Ny bog udkommet: Aldrig din skyld, altid din skyld - De to fortællinger om køn

Interview