25. juli, 2024

Forestillingen om “toksisk maskulinitet” skader mænd

Mænd, der opfatter maskulinitet som noget negativt, har det dårligere mentalt, viser nyt studie. Billede: Pixabay.com.

Nyt studie forbinder negative opfattelser af maskulinitet med dårligere mental sundhed.

– Toksisk maskulinitet er giftig terminologi.

Sådan siger John Barry, som i et nyt studie baseret på mere end 4.000 mænd i Tyskland og England har fundet sammenhænge mellem negative opfattelser af maskulinitet og mentale sundhedsproblemer hos mænd, til mediet PsyPost.

– Vi er alle nødt til at holde op med at bruge giftig terminologi som ‘toksisk maskulinitet’, da det er muligt, at disse ideer bliver internaliseret af mænd og drenge og påvirker dem negativt, uddyber Barry.

Sæt fokus på det positive ved mænd og maskulinitet

Studiet viser, at mænd, som har positive tanker om maskulinitet, har det bedre mentalt. Omvendt kan forestillingen om maskulinitet som noget skadeligt aflæses i dårligere mental sundhed.

Fundene får Barry til advare mod, at man fortsætter den negative fortælling om mænd og maskulinitet, som har været dominerende i de senere år.

– Det er sandsynligt, at toksisk terminologi – i medierne, skolerne, regeringer og andre steder – faktisk øger sandsynligheden for den adfærd, den har til formål at reducere, siger Barry.

– I stedet ville det måske hjælpe, hvis vi satte fokus på de måder, maskulinitet kan påvirke mænd og samfundet positivt på, uddyber han.

Ikke folks skyld at de tror maskulinitet er dårligt

Barry understreger over for PsyPost, at hans studie alene viser korrelationer, ikke kausalitet.

– Sådan er det for mange studier, men det er værd at påpege, at vi eksempelvis ikke kan sige ud fra dette studie, om dårligt mentalt velbefindende får mænd til at tænke negativt om maskulinitet eller omvendt, siger han.

Samtidig opfordrer han til, at man holder øjnene på bolden.

– Det er ikke folks skyld, at de tror, maskulinitet er dårligt, siger Barry.

– Vi lever i en informationssuppe skabt af interesseorganisationer, regeringer, universiteterne og medierne, som alle på forskellige måder fortæller os, at maskulinitet er et problem, tilføjer han.

John Barry er medstifter af Centre for Male Psychology. Studiet, ‘The belief that masculinity has a negative influence on one’s behavior is related to reduced mental well-being’, er publiceret i International Journal of Health Sciences.

Læs også

Ny bog udkommet: Aldrig din skyld, altid din skyld - De to fortællinger om køn

Interview