23. juni, 2024

Hver tredje mand og hver fjerde kvinde: Feminisme har gjort mere skade end gavn

Har feminisme gjort mere skade end gavn? Ja, mener hver fjerde kvinde og hver tredje mand ifølge ny, international undersøgelse. Billede: Arkivfoto.

Ny rapport baseret på svar fra mennesker i 32 lande viser, at mens de fleste går ind for ligestilling, er mange skeptiske over for feminisme.

Ifølge et nyt studie gennemført af Havas og Market Probe International er der stor forskel på holdningerne til henholdsvis ligestilling og feminisme.

Studiet, som har titlen ‘The Future is FeMale’, baserer sig på svar fra 12.168 mænd og kvinder i 32 lande, herunder Danmark, gennemgår en række centrale emner inden for debatten om køn og ligestilling, og især to af dets spørgsmål demonstrerer, at de fleste opfatter ligestilling og feminisme som to forskellige ting.

Det ene handler ligeløn. Respondenterne skal tage stilling til, om mænd og kvinder skal betales det samme for det samme arbejde.

»Kvinder og mænd, som arbejder i samme positioner, bør betales det samme«, lyder udsagnet. Til det svarer 91 procent af de adspurgte kvinder og 84 procent af de adspurgte mænd ja.

Det andet handler om feminisme.Her spørges respondenterne, om de opfatter sig som feminister.

»Jeg er feminist«, lyder udsagnet. Til det svarer 31 procent af de adspurgte kvinder og 17 procent af de adspurgte mænd ja.

I runde tal betyder det, at to ud af tre kvinder og fire ud af fem mænd går ind for ligeløn, selv om de ikke identificerer sig som feminister.

Feminisme har gjort mere skade end gavn

Undersøgelsen har samtidig undersøgt respondenternes opfattelse af feminismens betydning for samfundet.

»Feminisme har gjort mere skade end gavn«, lyder udsagnet. Til det svarer 23 procent af de adspurgte kvinder og 33 procent af de adspurgte mænd ja.

Hertil kommer en stor gruppe af begge køn, der giver et neutralt svar. Kun 42 procent af kvinderne og 34 procent af mændene er således uenige i, at feminisme har gjort mere skade end gavn.

Maskulinitet og femininitet

Rapporten kommer foruden holdninger til ligeløn og feminisme blandt andet ind på holdninger til femininitet og maskulinitet.

Her viser rapporten, som skribent Marian Salzman påpeger på Quartz.com, at det er mere legitimt for kvinder at dyrke deres maskuline sider, end det er for mænd at dyrke deres feminine.

Eksempelvis mener kun 14 procent af de adspurgte, at en kvinde ikke er feminin nok, hvis hun ikke har makeup på, mens hele 47 procent mener, en mand ikke er maskulin nok, hvis han har makeup på.

De 32 lande, der indgår i rapporten, er foruden Danmark Argentina, Australien, Belgien, Brasilien,
Cambodja, Canada, Kina, Tjekkiet, Ecuador, Frankrig, Tyskland, Indien, Indonesien, Irland, Italien,
Japan, Malaysia, Mexico, Myanmar, Holland, Filippinerne, Polen, Portugal, Rusland, Saudi Arabien,
Singapore, Sydafrika, Spanien, De Forenede Arabiske Emirater, Storbritannien og USA.

Læs også

Ny bog udkommet: Aldrig din skyld, altid din skyld - De to fortællinger om køn

Interview