13. juli, 2024

Hvor er den journalistiske ansvarlighed?

Piger giver blowjobs for at komme med til fester, skriver Metroxpress. Men er det fyrenes skyld, at de gør det?

Det er et gennemgående problem i den danske presse, at mænd ukritisk gøres til syndebukke for kvinders problemer. Det er ikke bare dårlig journalistik; det bidrager samtidig til en generel mistænkeliggørelse af manden, som er skadelig både for ham og for mænd og kvinders forhold til hinanden. For man kan godt forstå, at kvinder har svært ved at have tillid til mænd, når de dag ud og dag ind får tudet ørene fulde om, at mænd er varianter af onde, sexistiske og beregnende. En positiv historien om mænd og mandlig seksualitet ville i den danske presse efterhånden være breaking news.

Det er fyrenes skyld, at pigerne siger ja

Et eksempel på problematikken kan ses i dag i Metroxpress, der under overskriften ‘Unge piger giver blowjobs for at komme med til de rigtige fester’ fortæller historien om piger i 16-20-årsalderen, der bruger seksuelle ydelser som betaling for tøj, mad eller adgang til populære fester.

Uden at forholde sig til udtalelsen viderebringer Metroxpress følgende kommentar fra Flora Ghosh, der er stifter og centerchef hos Liva Rehab, et center for behandling og rehabilitering af kvinder, der har skadevirkninger af prostitution:

Det kan ikke være rigtigt, at en pige ikke må komme med til en fest, medmindre hun giver to blowjobs. Vi skal lære vores børn, at det handler om respekt for hinandens køn.”

Det Flora siger, er, at ansvaret ligger hos dem, der kræver de to blowjobs – altså fyrene – og ikke hos dem, der accepterer at give dem – pigerne. Det er altså, igen igen, mandens seksualitet, der er problemet, og ikke kvindens. Undskyld, men er der en voksen journalist til stede?

Her er et par spørgsmål, en sådan kunne have stillet:

  • Det står pigerne frit for at sige nej. Er det ikke 100% pigernes ansvar, hvad de siger ja og nej til?
  • Du siger, det ikke kan være rigtigt, at en pige ikke kan komme med til en fest, medmindre hun giver to blowjobs. Hvor sjove tror, du de fester bliver, hvis pigerne siger nej?
  • Man får mange dårlige tilbud i løbet af livet. Er det ikke op til det enkelte menneske at lære at skelne mellem gode og dårlige?

Men de spørgsmål stilles aldrig. Og hvorfor ikke? Fordi de flytter ansvaret fra den onde mand til den uskyldige kvinde. Det ville bryde illusionen om kvinder som objekter for den mandlige seksualitet, hvis man anerkendte, at kvinderne også er aktører, og at de med deres beslutninger påtager sig et ansvar. At de ikke både kan sige ja og efterfølgende være uskyldsrene. Eller med reference til den aktuelle artikel: At de ikke både kan blæse og have mel i munden.

Respekt og ansvar hænger sammen

Den ukritiske journalistik er ikke bare utilstedelig over for mænd, men gør samtidig kvinder en bjørnetjeneste. Ved at pålægge manden ansvaret for kvindens seksualitet frarøver man kvinden enhver evne til at være et selvstændigt individ. Hun reduceres til en nikkedukke, der gør, hvad mændene siger, og som ikke kan hverken tænke eller handle på egen hånd. Mediernes fremstilling af kvinden kan ingen have respekt for.

Det er på tide, at redaktionerne rundt omkring vågner op. Kvinder er selvstændige individer, som uden problemer kan stå til ansvar for deres handlinger, og som fortjener at blive behandlet med respekt. Det gælder også den kvindelige seksualitet og indebærer, at det naturligvis er kvinders ansvar, hvad kvinder gør og ikke gør seksuelt.

Kun ved at anerkende kvinders ansvar for egne beslutninger kan respekten for kvinder fastholdes. Det gør man ved at spørge kvinderne – eller i det konkrete tilfælde pigerne – hvorfor de bruger deres seksualitet, som de gør. Tiden, hvor det er mænds skyld, hvad kvinder vælger, er forbi.

Læs også

Ny bog udkommet: Aldrig din skyld, altid din skyld - De to fortællinger om køn

Interview